Kanizsán tréningeznek a jövő birkózó bajnokai

2020. aug. 11.

Kanizsán tréningeznek a jövő birkózó bajnokai – régiós edzőtábort tartanak a Zsigmondy-csarnokban. Az ötnapos program lényege, hogy 3-4 megye legtehetségesebb utánpótláskorú sportolói közösen készüljenek a nemzetközi megmérettetésekre.  

A mintegy 70 fiatal részvételével zajló felkészülésnek harmadik alkalommal ad otthont Nagykanizsa. A régiós táborokra most különösen nagy szerep hárulhat, hiszen a szövetségi döntés szerint szeptemberben és októberben sem tartanak nemzetközi birkózó versenyeket. 

– Igyekeztünk a rendelkezésekhez igazítani a szakmai munkát, s úgy érzem, ez sikerült. Az időpont is azért lett ennyire eltolva, hogy meg tudjuk tartani ezeket a táborokat, ahol fel tudjuk zárkóztatni azokat az egyesületeket is, akik nem tartanak olyan szakmai szinten. Több egyesülettel karöltve segítünk nekik, itt 12 szakosztály dolgozik, Vas, Somogy, Baranya és Zala megyéből vannak résztvevők, kb. 70 fő. De jöttek Horvátországból és Hollandiából is. Ők is hozzá tudnak járulni a szakmai munkához - árulta el Major Sándor, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai felügyelője.  

A Magyar Birkózó Szövetség iskolaszünetekben rendezi a regionális összetartást. Így idén tavasszal is lett volna egy edzőtábor Kanizsán, de az a vírushelyzet miatt elmaradt.  

– Ezt a nyári tábort szerencsére sikerült összehangoltan megszervezni. A létszám gyakorlatilag nem változott, 70-75 gyerek van itt, kiegészülve 7 holland versenyzővel és 3 horvát női válogatott sportolóval. Ötnapos kurzust tartunk, aminek a közepén, tehát szerdán, egy kis felmérést is végzünk - tette hozzá Szatmári Zsolt, a Kanizsai Birkózó Sportegyesület vezetőedzője.

A táborban csak olyan fiatalok vehetnek részt, akik kiemelkedő eredményeket értek el a területi vagy az országos versenyeken.

– 4 éves koromban kezdtem, már egészen fiatalon, s azóta birkózók. A legbüszkébb arra vagyok az eredményeim közül, hogy magyar bajnoki döntőt birkózhattam, ott első helyezett lettem - mondta Varga Zalán, a Zalaegerszegi Birkózó Sport Egyesület versenyzője.

 A vírushelyzet előtt rendszeresen Szatmári Zsolttal készülő horvát versenyzők mellett a Kanizsai Birkózó Sportegyesület 6 tehetséges sportolója vesz részt a régiós felkészülésen. 

M-B.Gy.

(Borítókép: KanizsaTV)