Nagykanizsán is kóstolható az ország tortája

facebook megosztás

A győztes Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester CURIOSITAS – Kíváncsiság fantázianevű alkotása lett. Az édesség a birsalma, a mandula, a mogyoró és a csokoládé kombinációja. Érdekesség, hogy pár napja egy kanizsai cukrász már elkészítette Magyarország Tortájának fagylalt változatát.

Tizennegyedik alkalommal hirdette meg a hazai cukrász iparosok testülete a Magyarország Tortája versenyt. A megmérettetésen már többször volt döntős a tápiószecsői cukrászda. Füredi Krisztián győztes alkotásának fő összetevőit a Gundel torta ihlette, de az édesség különlegességét az utóbbi években mellőzött gyümölcs, a birsalma adja. 

– Ennek a tortának a tervezése már évekkel ezelőtt elkezdődött, hiszen Krisztián egyik kedvenc alapanyag a birs. Csak eddig még nem sikerült ezt egyik korábbi alkotásában sem ilyen gyönyörű formában bemutatni, mint most a CURIOSITAS-ban. A birszselé az a birspürén kívül birskompótot és Árpád birspálinkát tartalmaz. Ez ízben, textúrában és színben is a legszebb arcát mutatja a birsnek - árulta el Ipacs Balázs, a tápiószecsi  Hisztéria Cukrászda tulajdonosa.

Pálfi Attila a Thúry-iskolában szerzett cukrász végzettséget, később a fagylaltkészítés fortélyait is megtanulta A hivatalos eredményhirdetés után szinte azonnal elkészítette a győztes torta fagyis változatát, ami rögtön sokak kedvencévé is vált.  

– Minden évben elkészítem az év tortájának a fagylalt változatát. Ez nekem egy kihívás, mert nagyon szeretek kísérletezni, új dolgokkal foglalkozni, ráadásul ez minden évben kicsit fel is adja a leckét. Amikor már kiválasztják a top 10 tortát, én akkor már mindegyiket fejben összerakom, hogy miként fogom elkészíteni a végső győztest fagylaltban. Nagyon tetszik a vendégeknek, hiszen ez valódi különlegesség, mivel az országban nagyon kevesen készítik el az év tortájának a fagylalt verzióját - mondta el Pálfi Attila, a hévizi Rózsakert Fagyizó tulajdonosa.

A tavalyi győztes, a Boldogasszony csipkéje nagy siker volt Kanizsán. A CURIOSITAS-t idén két kanizsai cukrászdában kóstolhatják meg az édesszájúak.

M-B.Gy.

(Borítókép: Kanizsa TV) 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.