Napszemüveggel védjük szemünket a káros sugaraktól

Az UV-sugárzás káros a szemre, ezért védjük a szemünket minél nagyobb lencséjű napszemüveggel – figyelmeztetnek a szakemberek. A hozzáértők szerint a jó napszemüveg a lehető legnagyobb területen fedi a szemünket és oldalról is védelmet biztosít.  

Az Európai Unióban tilos UV-védelem nélküli szemüveget gyártani és forgalmazni, ellentétben a távol-keleti országokkal. A megfelelő védelmet biztosító napszemüvegek kínálata évről évre egyre nagyobb az optikai szaküzletekben is.

– Van, aki a divatot követi és van, aki a praktikumot. Én azt mondom, hogy kompromisszumot kell kötni, tehát legyen divatos egy napszemüveg, legyen kényelmes, de védje a szemet is. Amit optikai szaküzletben árusítanak, azok mind bevizsgáltak, UV-védelemmel vannak ellátva, azon felül, ha polarizációt is tartalmaz, akkor még jobban visszaveri a csillogásokat, még nagyobb mértékben védi a szemet a káros ultraibolya sugárzástól – nyilatkozta Sashalmi Erika, a nagykanizsai Sashalmi Optika tulajdonosa.

Szakemberek szerint a vízparton és a vezetéshez használt napszemüvegek esetén is előnyös a fényvisszaverődést kiszűrő polarizált lencse. Mindezek mellett a vásárlók körében természetesen a divat is egy fontos szempont.

– Mindig szakember segítségét kérem azzal kapcsolatban, hogy ő milyen szemüveget ajánl. Vannak szempontok, amiket figyelembe veszek, hogy UV-védelemmel rendelkezzen a napszemüveg, hogy polarizált legyen, de azért a divatosság is egy nagyon fontos tényező számomra, hogy jól nézzen ki a napszemüveg, amit választok. Általában vezetés közben szoktam használni, vízparton, illetve utcán is. Felhős időben, napos időben, amikor úgy érzem, hogy könnyezik a szemem vagy zavarja a fény, mindig fel szoktam tenni a napszemüveget – fűzte hozzá Lugosi Alexandra.

Az ultraibolya sugárzás főleg hosszú távon jelenthet veszélyt és számos szemészeti problémához vezethet.

K. V.

(Borítókép: Kanizsa TV)