Nem olyan kelendő idén a magyar dinnye

A kanizsai tapasztalatok szerint nem olyan kelendő idén a magyar dinnye, mint az előző években. A termelés 4500-5000 hektáron folyik az országban, és évente általában 200 ezer tonna nagyságrendű dinnye terem. A termés 60 százaléka hazai piacon talál vevőre, míg 40 százaléka exportáru.  

A dinnye kopogtatása az egyik legnépszerűbb praktika arra, hogy megállapítsuk, hogy kellően érett, jó minőségű-e a gyümölcs, amit vásárolni szeretnénk. A nagykanizsai üzlet vásárlóinak visszajelzései alapján a magyar dinnye ezen a nyáron nem elég édes.

– A magyar dinnyék közül én az idén úgy látom - 27 év tapasztalata alapján - , hogy talán ez a legrosszabb magyar dinnyés év. Nekem a dinnye ott kezdődik, hogy 15-20 kiló. Ha összehasonlítjuk az olaszt és a magyart, akár színben, állagban, rostban, akkor most ebben a pillanatban azt mondom, hogy az olasz a jobb. Sajnos ilyet nem jó kimondani, de én most ezt mondom – nyilatkozta Friedmann Valéria, a Vali Zöldség-Gyümölcs tulajdonosa. 

A sárgadinnyét a sokféle felhasználási módja miatt keresik a leginkább a vevők. A vélemények szerint a gyümölcs sárga változata idén jóízű, zamatos.

– Két fajta sárgadinnyénk van, a zöldbelű cukordinnye és a sima sárgadinnye. A sima sárgadinnye nagyon kelendő idén, hűsítő turmixot csinálnak belőle vagy krémlevest, s sonkával együtt is fogyasztják. Nagyon finom és érett idén a sárgadinnye – árulta el Kutasi Krisztina, a Vali Zöldség-Gyümölcs eladója.

A dinnye főszezon hivatalosan az augusztus 20-ai ünnepig tart, jó idő esetén ez akár szeptember közepéig is elhúzódhat.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)