Országos vadásznap – Vadászati képzőművészeti tárlat nyílik Zalaegerszegen

facebook megosztás

Az országos vadásznap nyitányaként képzőművészeti tárlat nyílik pénteken Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny és Kiállítóteremben.    

Az időszaki kiállításon Kun Edit festőművész, Szigeti Edit fotóművész és Gyulai Gergely ékszerész-ötvösmester vadászati kultúrához kapcsolódó alkotásait mutatják be. A vadászatnak és a természetszeretetnek összetartó, közösségteremtő ereje van, melyhez nagyon jó eszköz a művészet - mondta el az MTI-nek Kun Edit.     

A művész klasszikus olajfestményein a hazánkban vadászható fajokat mutatja be: a nagyvadat, a "magyar nagy ötöst" - a gímszarvast, a dámszarvast, a muflont, az őzet és a vaddisznót -, az apróvad közül pedig a fácánt, rókát, mezei nyulat, vadrécét és nyári ludat jelenítette meg.     

A légies, finom ábrázolással készült alkotásokon váltakozva jelennek meg az évszakok, de a fő motívum az ősz, a vadászati idény kezdetét jelző szarvasbőgés időszaka. A természetes környezet, a vad élőhelye ad inspirációt, az erdők-mezők hangulata, színvilága kimeríthetetlen forrást jelent az alkotáshoz - hangsúlyozta Kun Edit. A képein az ország több tájegysége is megjelenik, de a szülőföldnek, a Kis-Balaton térségének kiemelt szerepe van.     

Szigeti Edit a hazai vadfajokat természetes környezetükben örökítette meg, a természetfotós kedvenc témája a nagyvad, a madárvilág és a természetvédelem. Gyermekkora óta figyelemmel kíséri az élővilágot, több önálló kiállítása nyílt, 2018-ban Brüsszelben a fotóin keresztül ismerkedhettek meg az érdeklődők a magyar vadászkutya-fajtákkal, a zalai gímszarvassal és a solymászattal.     

Gyulai Gergely ötvösmester a zalaegerszegi szecessziós műhelyében készült vadászékszereket - köztük a nyakékbe, ezüst keresztbe foglalt grandlist - mutatja be. Az ezüst grandlis-karkötő idén elnyerte a vadászati kulturális kitüntetést, a 2016-ban készült vadászkitűző a világrekord gímbika trófeáját szimbolizálja, amelyet Marion Schuster svájci vadász ejtett el 1970 szeptemberében Lenti környékén. Az ékszereket, a csontberakással készült medálokat, a vadászokra jellemző motívumok - tölgyfalevél, trófea - díszítette.    

A dioráma-jellegű életképpel berendezett tárlaton Tóth János gyűjteményéből a 2018-as esztendőben Zala megyében terítékre került rekord súlyú gímszarvastrófea is megtekinthető.    

A képzőművészeti kiállítást Gulyás Andrea, a 2021-es Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgató nyitja meg pénteken.

MTI

(Borítókép: Varga György/MTI)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.