Retró véradó hetet tart a Vöröskereszt a Kanizsa Centrumban

A program augusztus 7-ig tart. Az első nap sikeres volt, több mint 50 fő nyújtotta karját. A koronavírus-járvány miatt a véradóknak egy előzetes intézkedésen kell átesniük.  

– Úgy kezdődik a véradás, hogy minden egyes donort a véradásra való belépés előtt kikérdezünk, illetve lázat mérünk. Aki 24 óránál többet tartózkodott külföldön, továbbá az elmúlt 30 napban, ha járt külföldön, egyáltalán nem adhat vért. Ezen felül minden állomás előtt kötelező a kézfertőtlenítés – mondta Goór Violetta, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezője.

Sinka László Sárvárról érkezett családjával. A bizonytalan időjárás miatt nem tudtak kirándulni és látta, hogy szerveznek Kanizsán véradást, így ő is karját nyújtotta azért, hogy megmentsen három életet.

– Amúgy is szeretek vért adni, mert úgy gondolom, hogy az ember tud segíteni másokon, illetve azt is érzem, hogy véradás után az embernek kicsit felfrissül a szervezete, friss vért termel és érzem, hogy egy pár napig élénkebb vagyok – mondta el Sinka László.

A hétfői, nagyszámú jelentkezés után a Vöröskereszt munkatársai abban bíznak, hogy az egész hétre jellemző lesz ez a tendencia.

G.D.

(Borítókép: Kanizsa TV)