Roma fesztivált rendeztek Nagykanizsán

Első alkalommal szervezték meg a Roma fesztivált Nagykanizsán. A Roma Kulturális Kavalkád néven indított programsorozat részeként több hagyományőrző zenekar is fellépett.

Az egynapos fesztivál délutáni megnyitóján Horváth Jácint önkormányzati képviselő köszöntötte az érdeklődőket és hangsúlyozta a kisebbségi kultúra fontosságát. 

– Ez a többségi társadalom részéről mindenképpen támogatandó. Nem csak a kultúrák egymás mellett élésével, hogy legyenek egymás mellet, hanem igenis segítsük azt, hogy a kisebbségi kultúra, a roma kultúra, azok a cigány hagyományok, amelyek évszázadok óta megvannak a magyar nemzet történetében azok tovább éljenek, virágozzanak és ne haljanak ki – emelte ki Horváth Jácint önkormányzati képviselő.

A hagyományőrző eseményeken a szervezők igyekeztek minél színesebb programot bemutatni a város lakosainak.

– Mindegyik nemzetiségnek van egy olyan kultúrája, amit érdemes felidézni. Így most mi Nagykanizsán a roma kultúrának adunk egy olyan lehetőséget, hogy bemutatkozzon a város lakosságának és próbáljon meg ezáltal olyan sikereket elérni, amely a romák és nem romák közötti hidat sokkal jobban és könnyebben tudja építeni. Ezért gondoltuk, hogy egy ilyen kulturális fesztivált fogunk elindítani – mondta Teleki László, az Anosztru Országos Egyesület elnöke.

A szervezők ezzel a kezdeményezéssel hagyományt szeretnének teremteni Nagykanizsán és reményeik szerint a jövőben is sikerül hasonló eseményeket szervezniük.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)