Roma mesterségek a Ligetvárosban

A Zöld Élettér Egyesület minden évben megrendezi a roma fesztiválprogramot, ahol bemutatják a cigány kultúra elemeit. A zenei programok mellett kézműves tevékenységeket is láthattak az érdeklődők Nagykanizsa Ligetváros részében.

Főként a hagyományos mesterségeket mutatták be szombaton a közönségnek. A zenés programon több roma család is részt vett, akik szívesen hallgatták többek között a Kanizsa Csillagai zenekart.

– Minden évben más és más szegmensét próbáljuk egy kicsit részletesebben bemutatni a roma kultúrának. Az idén a zene és a hagyományos mesterségek állnak a fókuszban. A zenén belül is szinte valamennyi zenei irányzatot meghívtunk – mondta Fehér Ildikó, a Zöld Élettér Egyesület tagja.

A fafaragás mestersége régen sem volt könnyű szakma. Csávás Csaba elmondta, hogy aprólékos munkát és nagy odafigyelést igényel, hiszen ő láncfűrésszel dolgozik a faragáskor, ami köztudottan veszélyes szerszám. Neki is hosszú évek alatt sikerült tökéletesíteni a mozdulatokat, de ma már rutinosan lát neki a munkához.

– Most láttam meg a fámat pár perccel ezelőtt. Vékony, karcsú. Egy szép hölgyet lehet beletenni, aki fölemeli a gyermekét vagy valamit, de a munka a pillanat művészete úgyis – árulta el Csávás Csaba.

A fafaragás és a zenélés mellett a kosárfonást is megleshették az egybegyűltek.

H.R.

(Fotók: Horváth Zoltán)