Siófokon indul el először az 5G mobilhálózat a balatoni térségben

facebook megosztás

Már a vízimentők munkáját is segíti az az életmentő alkalmazás, amit a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat fejleszt. A tegnapi, balatonfüredi sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy Siófokon indul el először az 5G mobilhálózat a balatoni térségben.  

Januárban indították el az ÉletMentő applikációt, amit azóta mintegy 500 ezren töltöttek le. A segélyhívásokat gyorsabbá tevő app tegnaptól chatbot funkcióval bővült, melynek köszönhetően még hatékonyabban tudnak segítséget nyújtani a felhasználóknak.  

– Bajba jutáskor fel kell nyitni az applikációt, s mintegy 3 másodpercig kell nyomni a segélyhívó gombot. Ezalatt összeállítja a megfelelő adatcsomagot a készülékem az akkumulátorszázalékommal, s a korábban bevitt egészségügyi adataimmal és a pontos koordinátával, ami a Balaton-környéki vízimentőknek különösen fontos, hogy éppen a nádas melyik oldalán van a segítséget kérő személy, s így gyorsabban meg tudjuk találni a bajbajutottat. Ez az adatcsomag beérkezik a mi mentésirányítónkhoz, s párhuzamosan a telefon létrehoz egy hangkapcsolatot is, tehát nem csak az adatokat látjuk, hanem élőszóval is tudunk beszélni a bajbajutottal és meg tudjuk nyugtatni, esetleg instruálni- fejtette ki Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Az Országos Mentőszolgálat tableteket is biztosít a vízimentőknek, akik így csatlakozni tudnak a digitális mentési rendszerbe.

– Korábban is használtunk már különböző applikációkat, kimondottan balatoniaknak, itt a Balatonhelpre gondolok. Viszont ez most kiegészül a sokak által letöltött, szárazföldön is jól működő, ÉletMentő applikációval. S így gyakorlatilag, akik bajba kerülnek a Balatonon, azok a digitális technológia segítségével gyorsabban kaphatnak segítséget – nyilatkozta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata elnöke.

A tegnapi sajtóesemény másik fontos bejelentése volt, hogy a Vodafone Magyarország elérhetővé tette Siófokon az új generációs mobilhálózatot.

– Felkapcsoltuk az 5G szolgáltatásunkat, először Siófokon, a déli part fővárosában. S hamarosan, az elkövetkezendő hetekben Balatonfüreden is megtesszük ezt. Várjuk a Nemzeti Médiahatóságtól a 700 MHz-es frekvenciát szeptemberben, készítjük fel a bázisállomásainkat, hogy az 5G szolgáltatás a teljes vízfelületen, illetve a partmenti településeken mindenhol elérhetővé váljon- tette hozzá  Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Budai J. Gergő megjegyezte: a Vodafone Magyarország számára eddig is kiemelten fontos volt a balatoni régió, amit az is jól bizonyít, hogy korábban a tó teljes térségében, azaz 53 településen elérhetővé tették a 4G+ hálózatot.

M-B.Gy.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.