Szúnyogirtás várható csütörtökön Nagykanizsán

facebook megosztás

Ha az időjárás is engedi, szúnyogirtás lesz csütörtökön Nagykanizsán. A városban és a hozzá kapcsolódó településrészeken földi eljárással próbálják csökkenteni a szúnyogok számát. A központi gyérítés ezen módja sokak szerint nem elég hatásos, így ha maradnak a szúnyogok, akkor marad az egyéni védekezés.

Sokat tehetünk a szúnyogok távoltartásáért, egyrészt természetes módon is, meg ha nagyjából rendezett minden. Az éghajlat melegedése, a hamarabb kezdődő tenyészidőszak, a sok eső mind kedvez a szúnyogok szaporodásának. Az ország számos területéhez hasonlóan ezt Kanizsán is érezhetjük a saját bőrünkön. A közösségi oldalon napok óta felháborodott posztokban követelik a lakosok a szúnyogirtást. A tervek szerint csütörtök este idén második alkalommal is földi gyérítést végeznek Nagykanizsán.

Az ország nagy részén továbbra is földi eljárással csökkentik a szúnyogok számát, légi kezeléseket az országos tisztifőorvos egyedi engedélyével csak a súlyos szúnyogártalommal sújtott térségekben, néhány kelet-magyarországi régióban alkalmaznak - mondta Dóka Imre, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltó őrnagya, helyettes szóvivője.

A központi irtáson felül a lakókörnyezetünkben is tehetünk a szúnyog tenyészőhelyek számának csökkentéséért. Az udvaron, kertben meg kell szüntetni a pangó csapadékvizet, hiszen a kerti edényekben, virágcserépben, madáritatókban is megjelenhetnek a szúnyoglárvák.

Nekünk is van egy-két eszköz a kezünkbe a szúnyogok ellen. Egyik az, hogy normálisan felöltözünk, a másik, hogy a környezetünket rendezetté kell tenni, a füvet rendszeresen le kell nyírni. Emellett, ha különböző illóolajokat tartalmazó növényeket ültetünk a kertbe, mint a rozmaring, a levendula, vagy a macskagyökér azt a szúnyogok kifejezetten nem kedvelik és elvonulnak - fejtette ki Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke. 

A már kikelt szúnyogok ellen a hagyományos eszközök, irtó-, riasztószerek, illetve a szúnyogháló, na és persze a csapkodás a leghasznosabb.

K.V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV) 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.