Több száz milliós kárt okozott a július 25-i árvíz Galambokon

facebook megosztás

Több száz milliós kárt okozott a július 25-i árvíz Galambokon. Az extrém esőzés hatására átszakadt a horgásztó gátja, és az így távozó hatalmas vízmennyiség egy egész dombot mosott el. A helyreállításra egyelőre nincs elég forrása a falunak.

Egy átszakadt gát, egy teljesen használhatatlan vészárapasztó és az egykori tó helyén iszaptömeg – ezeket hagyta maga után a két héttel ezelőtti özönvíz Galambokon. A helyreállítási munkálatokat ugyan már elkezdték, de állami segítség nélkül befejezni nem tudják.

– Megpróbáljuk az eredeti állapotot visszaállítani, nem szeretnénk elveszíteni a tavat. Azért sem, mert árvízvédelmi szerepe is van a tónak, a nagy mennyiségű vizet megfogja, megtartja és ezt szépen, lassan, szabályozott formában engedi le a falura. Mindenképpen központi segítségre van szükségünk, másképp nem fog menni a helyreállítás – mondta el Szabó Tamás, Galambok polgármestere.

A lakosság védelme, kitelepítése volt a legfontosabb, ezután kezdődött csak a föld és az iszap eltakarítása. A település vezetői és a helyi lakosok a mai napig folyamatosan dolgoznak.

Utómunkálatok lesznek, minden utunk járható a településen, a hegyutakon van még egy kis gond, de folyamatosan csináljuk azokat is. Hirtelen, amit el tudtunk hárítani, azt megtettük, amit erőnk és energiánk engedett. Hozatunk folyamatosan fehér követ és töltjük fel az utakat. Az a lényeg, hogy minden utunk járható legyen mielőbb – nyilatkozta Varga Attila, Galambok településgondnoka.

A katasztrófavédelem a horgásztó teljes leürítésére kötelezte a települést, ezt szeptember 30-ig kell megtenniük. Egyelőre úgy tűnik, ez nem oldható meg úgy, hogy a tóban élő halak megmeneküljenek.

– Hason csúszva az iszapban mentek be a horgászok és úgy mentették a halakat, hozták át őket az első tóba. Tehát élve maradtak a halak, a hátsó tóban gyakorlatilag nem maradt hal. Amit a víz elvitt, azt nem tudjuk felmérni, de sok hal elment. Azt saccoljuk, hogy a megmaradt tóban még most is van körülbelül 50-70 mázsa hal – árulta el Solymos Lajos, a Galambok és Vidéke Horgász Egyesület elnöke.

A galambokiak azt remélik, hogy a határidőig ki tudnak találni egy olyan módszert, amelynek segítségével a lehető legkevesebb halat veszítik el.

K.V.

(Borítókép: Jakab Balázs)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.