Út a Pharrajimostól a Corvin közig című kiállítással emlékeztek a holokauszt roma áldozataira

Út a Pharrajimostól a Corvin közig című kiállítással emlékeztek vasárnap a holokauszt roma áldozataira az Erzsébet téren. A tárlat anyagát Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kardos Ferenc romaholokauszt-kutató és Tulok József tanár állította össze.

Nemzetközi és hazai helyszíneken is látható volt már a kiállítás, amit vasárnap délután 3 órától este 9-ig tekinthettek meg az érdeklődők, akik mécses gyújtással róhatták le kegyeletüket a zenepavilonnál. Az "ANOSZTRU” Országos Egyesület szervezésével létrejött emlékkiállítás az ’56-os forradalom és szabadságharc roma társadalmat érintő eseményeiről is beszámol.

–  A Pharrajimostól 1956-ig, ez azt jelenti, hogy elsősorban a holokausztról szól ez a kiállítás. Valamint bemutatja az ’56-os események közül azokat, amik roma vonatkozásúak voltak. Nagyon kevesen tudják, hogy ’56-ban nagyon sok roma fiatal részt vett a forradalomban, amely mindenképpen pozitív volt. Ezért nagyon fontosnak tartottuk mi is, hogy ezeket a képeket bemutassuk, hogy ott is harcoltak a fiataljaink – fejtette ki Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat  elnöke.

H.R.

Fotó: Horvát Zoltán