Visszatérés az iskolába – Kétségek és kérdések közepette újraindul a hagyományos oktatás

facebook megosztás

Hogyan kell készülni az új tanévre? Mi a feladata a szülőknek, mennyire lesz bonyolult a változás a diákoknak? Számos, nehezen megválaszolható kérdés kavarog most a szülők fejében. A legfontosabb biztos pont az, hogy szeptember elsején becsengetnek.

A hagyományostól eltérő tanévkezdésre, sok újdonságra kell számítania gyermeknek és szülőnek egyaránt. A részletek sok esetben még nem átláthatóak, az intézkedések pedig iskolánként változhatnak. Egy biztos: az idei tanév indulását a szülők, a diákok és a tanárok is várják. Sipos Edit iskolapszichológus szerint ez nem meglepő, hiszen a gyermekeknek hiányoztak a társak, a szülőknek hatalmas tehertétel volt az elmúlt időszak, a pedagógusok pedig a személyes kontaktust várják, hiszen hiányolták a személyes jelenlétet.

– Összességében mindenki a rendet, az átláthatóságot, a stabilitást várja – mondta a szakember, majd kiemelte: a rendszertelenség, a bizonytalanság szorongáskeltő, amely ugyan benne van még a levegőben, de a hagyományos tanítás elindulásával ez kissé csökkenhet.

– A puskaport persze szárazon tartják és minden intézményben felkészülnek arra is, ha esetleg ismét váltani kell – hangsúlyozta a pszichológus.

S hogy mit tehet a szülő az újrakezdés megkönnyítéséért? Augusztus végén fontos ráhangolni a diákokat az iskolára, elővenni a tankönyveket, és arról is beszélgetni, hogy ez a tanév most más lesz. Sok esetben ismétlésként a tavalyi tankönyvek kerülnek először a padokra, új szabályokkal találkoznak a gyermekek, amelyeket be kell tartani. Ez nagy feladat lesz mindenkinek, s a felkészítés egyik legjobb módja a példamutatás a távolságtartás, a maszkviselés, a kézmosás tekintetében.

– Az iskolákra komoly szervezési feladat hárul, és fontos, hogy a gyermek is megértse, ez a helyzet sok lemondással jár majd – emelte ki Sipos Edit.

A Nagykanizsai Tankerületi Központ fenntartásában működő kanizsai intézményekben egyébként 3423 általános iskolás, gimnáziumban pedig 1015 tanuló kezdi meg 2020. szeptember elsején a tanulmányait. Az intézményekben fokozott óvintézkedések mellett zömében az első napon tartanak tanévnyitókat udvaron és iskolarádión keresztül. A diákok az új tankönyveket is többnyire az első tanítási napon kapják kézhez.

– Az iskolára való felkészülés is másként zajlott az idei nyáron, a tanszerek beszerzésénél óvatosabbak voltak a vásárlók. Mindezt már Magyar Kálmán, a Varázsceruza papírbolt vezetője mesélte.

Kiemelte: két hete kezdődött a nagyobb vásárlási roham, sokan az utolsó napokra hagyták a felszerelések beszerzését. A tapasztalat az, hogy az első osztályt kezdő gyermekek szülei a kapott lista alapján igyekeztek mindent megvenni, az idősebb, felsős diákok és szüleik viszont már kevesebb füzetet és rajzeszközt vásároltak. Egyrészt megmaradt a tavaszi leállás után több minden, másrészt sokan úgy gondolkodnak, hogyha szükséges, év közben is beszerezhetőek a különböző holmik.

A gyermekek ismételt közösségbe járásával felmerül a megbetegedés kérdése is. Mit kell tenni, ha eléri valamilyen kór a gyermeket? Az orvosok még a júniusban kapott irányelvek szerint dolgoznak, eszerint a gyermeket az otthonában el kell különíteni minden olyan esetben, ha a gyermeknek láza, köhögése, nehézlégzése, hirtelen jelentkező szaglásvesztése, ízlelészavara van. További tünet lehet a fejfájás, hidegrázás, fáradékonyság, izomfájdalom, amelyet kísérhet hányás, hasmenés.

– Ezek a panaszok lehetnek a koronavírus tünetei éppúgy, mint más fertőző vírusos betegség – tudtuk meg Spingár Andrea házi gyermekorvostól.

Lázas beteggel nem kell azonnal az orvoshoz rohanni, célszerű megvárni más tüneteket is, hiszen ez segíti az orvost a helyes diagnózis felállításában. A lázat otthon csillapítani kell, fontos a folyadékpótlás, a C-vitamin fogyasztás, szükség esetén orrcsepp és köptető használata. Ha orvos nem látta a beteget, igazolást szülő is kiállíthat, de ha több tünet együttesen jelentkezik, illetve nem javul a beteg állapota, akkor először telefonon kell keresni a háziorvost. A szakember elsőként telefonon konzultál, felveszi a kórelőzményt, majd ha szükségesnek látja, időpontot ad, és személyesen is megtekinti a beteget. Az orvosi rendelőbe egy szülő kísérheti a gyermeket, akinek hat év felett maszkot kell viselni – hangsúlyozta a szakember.

Spingár Andrea felhívta a figyelmet továbbá, hogy amennyiben a szülő otthon marad a gyermekkel és táppénzre szeretne menni, abban az esetben már az első nap jelentkeznie kell az orvosnál, az e-recepteket jelen szabályozás szerint pedig szeptember 17-ig van mód kiváltani.

Vuk Anita

(Borítókép: varazsbetu.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.