Zsinagógakoncert Nagykanizsán

facebook megosztás

Zsinagógakoncertet tartottak Nagykanizsán. A Budapesti Fesztiválzenekar 2014 nyara óta lép fel elhagyatott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban. A programsorozat fő célja, hogy a holokauszt nyomán üresen maradt épületek újra megteljenek zenével és kultúrával.

1944-ben a Nagykanizsai Zsidó Hitközség Házában hozták létre a nagykanizsai gettót, és 1944 áprilisában itt gyűjtötték össze a város és környékének zsidó lakosságát, hogy Németországba hurcolják. Kanizsa történelmi örökségének részét képező épület sorsa évek óta egy megoldatlan probléma. A Budapesti Fesztiválzenekar kezdeményezésének köszönhetően az ország több, hasonló sorsú szakrális építménye a helyi kulturális élet fontos helyszínévé vált. 

– 2014-ben, amikor felmerült ez az ötlet Fischer Iván és Köves Slomó részéről, hogy elhagyatott zsinagógákban lépjünk fel, akkor kifejezetten a koncepció része volt, hogy mindenképpen elhagyott, elhagyatott zsinagógákban rendezzük meg ezeket a koncerteket. Ami sikerült is. Azóta hála Istennek nagyon sok épület újra eredeti formájában működik, de sajnos a hitélet az nem tért vissza, de koncerthelyszínekként még mindig funkcionálnak – mondta Zentai Róbert, a Budapesti Fesztiválzenekar technikai vezetője.

A koncertsorozat fontos eleme, hogy a helyi zsidó közösség életéről is hallhatnak az érdeklődők, Kanizsán Róna Tamás rabbi mesélt a közönségnek. A fellépéseken többségében zsidó vonatkozású szerzők művei csendülnek fel.

– A zenei sorozatnak én vagyok az egyik zenei felelőse. Ez azt jelenti, hogy általában a műsorokat igyekszünk úgy összeállítani, hogy olyan ritkábban játszott kamaraműveket is hallhasson a vidéki közönség, amelyek nem biztos, hogy eljutnak ide. S igyekszünk a hely szelleméhez méltóan, egy kis klezmerrel kedveskedni. Az összeállításnál arra is törekszünk, hogy zsidó dallamok vagy zsidó származású zeneszerzők művei is felcsendüljenek, de ez mindig nem lehetséges - fogalmazott Ács Ákos klarinétművész.

A kanizsai közönség - több más zenemű mellett - Jean Françaix Fafúvósnégyesét is meghallgathatta. 

M-B.Gy.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.