20 éves az Elsősegélynyújtás Világnapja – A járvány alatt is tömegekhez juttatja el az elsősegélynyújtás ismereteit a Magyar Vöröskereszt

facebook megosztás

Szeptember második szombatja minden évben az Elsősegélynyújtás Világnapja már 2000 óta. A tizenhat európai ország kezdeményezésére létrejött világnaphoz kapcsolódóan a Magyar Vöröskereszt Hősképző Kampánya idén is a biztonságos elsősegélynyújtási ismeretek elsajátításának fontosságára hívja fel a figyelmet.

A legnagyobb hazai humanitárius szervezet rövid kihagyás után júniusban, biztonságos keretek között indította újra a gépjárművezető jelöltek számára ajánlott, közúti elsősegélynyújtó tanfolyamait és az ehhez kapcsolódó hatósági vizsgákat. Emellett immár negyedik alkalommal vette kezdetét a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtást népszerűsítő, Hősképző Kampánya idén ősszel, mely november végéig egy-egy aktuális világnaphoz kötődve a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezésre fókuszál.

Szeptember elején a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt a biztonságos évkezdés érdekében a diákok bevonására, önkéntes COVID szolgálatok megszervezésére és az iskolai elsősegélynyújtó szakkörök biztonságossá tételére hívta fel a figyelmet. Ennek újabb lépéseként, az Elsősegélynyújtás Világnapja alkalmából egy, az elsősegélynyújtást oktatók számára hasznos módszertani útmutató kiadása mellett döntött a szervezet. Az összeállítás neves hazai egészségügyi szakemberek állásfoglalása, nemzetközi ajánlások és a vöröskeresztes bázisiskolák pedagógusainak javaslatai alapján készült el. Az alábbi linken ingyenesen elérhető elektronikus kiadvány célja, hogy országszerte megfelelő járványügyi óvintézkedések betartása mellett, veszélytelenül folytatódhasson az elsősegélynyújtó ismeretek oktatása.

Napjaikban is sokan gondolják úgy, hogy veszélyhelyzetben, egy baleset vagy rosszullét esetén nem mernének segítséget nyújtani, holott a megfelelő elsősegélynyújtó ismeretek birtokában bárki életet menthet. A Hősképző Kampány önkéntesei és a Magyar Vöröskereszt munkatársai a járvány idején is az egymás iránti felelősségvállalás tudatosításáért és az elsősegélynyújtás népszerűsítéséért dolgoznak a lakosság és a közösségek egészségének megóvása érdekében.

(Borítókép: Jóri András/Magyar Vöröskereszt)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.