700 éves hársfa ad árnyat a szőkedencsi temetőben

Támfallal, tartóoszloppal és egy speciális fakötözési rendszerrel óvják a 700 éves fát Szőkedencsen. Szakértői vélemények szerint Közép-Európa legnagyobb körkerületű és magasságú hársa a szőkedencsi matuzsálem.       

A fák statikai megerősítésének egy új módszere a COBRA kötözési rendszer. A hagyományos acélhuzalos rögzítéssel szemben ez nem okoz sérülést, és automatikusan követi a vázág évenkénti vastagodását. A hárs korát 700 évesre becsülik, az anyanövény azonban már Szent István uralkodása alatt is állhatott, így érthető, ha a szőkedencsiek több különböző módszerrel is óvják a rekordfát.

– Támoszloppal meg kellett erősíteni, mert az egyik fele megindult keleti irányba, s attól féltünk, hogy le fog szakadni. Folyamatosan, éves szinten át van vizsgálva. A vihar tépte ágak le vannak vágva, s azoknak a helyei be vannak festve speciális anyaggal. S természetesen folyamatosan rendbe tartjuk a környékét – mondta Komári József, Szőkedencs polgármestere.  

A híres fa életének megóvását már évek óta egy budapesti, favédelemmel foglalkozó cég szakemberei segítik.

Külön érdekessége az öreg hársnak, hogy a védőfalának építése közben megtalálták a település Árpád-kori templomát is, a feltárást a kaposvári megyei múzeum munkatársai végezték. 

M-B.Gy.

(Borítókép: Kanizsa TV)