A kötelező maszkhasználat: fontos a higiénia

facebook megosztás

A kötelező maszkhasználat mellett fontos odafigyelni a higiéniára is. Ugyanis az egyszer használatos maszkokat sem kell kidobni, hanem érdemes fertőtleníteni és újra felhasználni.  

Frissen és tisztán tartva a maszkot még elővigyázatosabbak lehetünk a vírussokkal szemben. A szakemberek szerint fontos, hogy mielőtt feltesszük, fertőtlenítsük a kezünket.

– Tiszta kézzel vesszük fel többnyire a maszkot - erre napközben nem mindig van mód, de általában fertőtlenítő mindenkinél van - ha nem, akkor ezt fertőtleníteni kell, majd pedig szépen a gumírozott részét a maszknak felhelyezi a füle mögé és az orra felett az orrnyereg részénél rányomja a maszknak a merevítő részét az orrára, majd pedig alul lehúzza az álla alá. Igazán ez a szabályszerű maszkviselet – mondta el Lukács Mária, a Zala Megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke. 

Nem ritka, hogy valaki saját kezűleg készít magának maszkot és odafigyel, hogy mindig makulátlan legyen.

– Ezt a maszkot én varrtam. Ha most hazamegyek, kimosom és veszek elő egy másikat. Minden használat után kimosom. Igazából ennyi a fertőtlenítés. Kivasalom és veszek elő egy másikat ­– mondta Dékányné Kovács Andrea.

Legjobb, ha több maszk közül válogathatunk a háztartásunkban, hogy minél sűrűbben tudjuk cserélni. – Ezt minden nap mosom, van belőle 3-4 darab. Ha használom, megyek haza, belerakom a mosógépbe és mosom, aztán teszem ki száradni – tette hozzá Kiss János.

Megfelelő klórtartalmú vízben áztatva vagy a jódos és az erőteljes alkoholos fertőtlenítő megfelelően sterilizálja a maszkot. Ez az egyszer használatos maszkokra is érvényes és fertőtlenítve akár többször is felhasználhatjuk.  

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.