A Nyelvek Európai Napja a Thúry-iskolában

facebook megosztás

A Nyelvek Európai Napját ünnepelték a Thúry-iskolában. A diákok ma rendhagyó nyelvórákon vehettek részt, és a szünetekben is színes programok várták a fiatalokat.

Az Európai Unió tagországaiban 2001-től minden évben megemlékeznek a csaknem 200 különböző európai nyelvről. A Thúry-iskola 2017-ben csatlakozott először az Európa Tanács kezdeményezéshez.

– Mi itt az iskolában már negyedik éve ennek a napnak kapcsán különböző programokat szervezünk a gyerekeknek. Elsősorban idegen nyelvi órákon, viszont ebben az évben egy magyar szakos kolléga is vállalta azt, hogy a magyar nyelv érdekességeit megnézi a tanulókkal – mondta el Vlaszák Andrea, a Thúry-iskola idegen nyelvi munkaközösség-vezetője.

A különleges angolórákon egy applikáció letöltése után a titkos ügynök nevű nyelvi kihíváson gyakorolhattak a gyerekek.

– A tavalyi papíralap után okosabban oldották meg a kérdést. Ezek közül tízet kell teljesíteni ahhoz, hogy egy bizonyítványt kapjanak, egy teljesítési bizonyítványt. Gyakorlatilag titkos ügynökként tevékenykednek és különböző nyelvi kihívásokban vesznek részt. Ezek közül például a jelnyelv tanulása is megvolt, amiben az angol a közvetítő nyelv. Így megtanulhatnak egy-két jelnyelvi dolgot, ami most így maszkban lehet, hogy szerencsés is – fogalmazott Úr Zoltán angoltanár.

Egy másik osztályban klipeket néztek a diákok, és a szövegértés után többször el is énekelték az elemzett dalt.

– Megtanultuk, hogy a tanárnő jobban énekel, mint mi. Nagyon meglepő is volt ugyanakkor, mert soha nem csináltunk még ilyet, hogy énekeltünk. Fura is volt, de nagyon jó, mert sokkal jobb, hogy mindenki aktívan részt vett az egészben – mondta el Szabó Bence Álmos.

A németesek Svájcról, Ausztriáról és Németországról tanultak érdekességeket és még a gasztronómiai tudásukat is bővítették. A speciális órára egyaránt sok finomsággal készültek a növendékek és a pedagógusok.

– Például az osztálytársam sütött Sacher-tortát, a német tanárnőnk csinált bajor sörperecet. Plakátokat csináltunk, s Mozart-golyót és svájci Lindt csokit – árulta el Kóbor Kíra.

A táncoslábú kerisek egy flashmobbal is készültek, amit sokan az ablakból figyeltek. Az előadás végén az udvaron összegyűlt diáktársak tapssal jutalmazták a megmozdulást.

H.R.

(Borítókép és fotó: Horváth Zoltán) 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.