A szabad házi pálinkafőzés 10. évfordulóját ünnepelték Becsehelyen

facebook megosztás

A vasárnapi rendezvényt a Pannnónia Pálinkakultúra Egyesület és a Hungarikum Bizottság szervezte Hajdu Szilárd Öreg-hegyi pincéjénél.

2010 előtt 150 évig a törvény tiltotta a pálinkafőzést Magyarországon. A tízéves jubileumot a szervezők – vasárnap 0 óra 1 perckor indított – főzéssel ünnepelték.

A jubileumi országos párlatversenyre 60 mintát neveztek. Népszerű volt a körte, a birs, a meggy, a szilva, a barack, a szőlő és a törköly is.

– Tíz gyümölcskategóriát jelöltünk meg, azokból a gyümölcsökből, amiből régen készítettek. Ebbe nem tartoztak bele a bogyós gyümölcs, mint a málna, a berkenye, hanem inkább ezek az egyszerű fajták. Egy tétellel lehetett nevezni és a tíz kategóriában az aranyérmesek közül kiválasztottuk a legjobbat. Nem minden csoportból született aranyérmes, ezért úgy döntöttünk, hogy aranyüst díjat adunk ki, így ezt tíz magánfőzőnek adtuk át, aki a versenyen indult – említette Gazdag Attila, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület elnöke. 


60 mintát neveztek a jubileumi pálinkaversenyre (Fotó: Horváth Zoltán)

Pintér Gergely lapotice szilvájával aranyérmet, valamint aranyüst díjat nyert. 

– Egy előző versenyen is aranyérmet ért el. Elég illatos fajta. Nekem az egyik kedvencem a tavalyi évben. Úgy gondoltam, hogy talán ez a szilvapálinka fog itt nyerni, mivel egy tételt lehetett csak küldeni, és ezért választottam ezt a kiváló terméket. 

A versenyt, akárcsak 2010-ben, Hajdu Szilárd birtokán tartották. 

– Úgy gondoltuk, hogy ezen a tíz éves jubileum alkalmán egy ünnepséget lehetne szervezni. Ennek alkalmából egy avatást szerettünk volna végrehajtani. Egy táblát gondoltunk ki, amely jelképezi Magyarországot és a pálinkafőzést. A fát pedig a célból ültettük, hogy a húsz éves évfordulón majd annak a terméséből tudjunk egy szilvapálinkát előállítani – mondta Hajdu Szilárd. 

A pálinkaünnepen a zalai nedűk mellett tájjellegű ételek is várták a jelenlévőket.

G.D.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.