A szocializmus gyermekei – Időszaki kiállítás a Thúry György Múzeumban

A szocializmus gyermekei című kiállítás szeptember 10-én nyílt meg a Thúry György Múzeumban. A helyi vonatkozású tárlat a gyermekek, tinédzserek szemén keresztül mutatja be a szocializmus korszakát a látogatóknak.

A 20. század második felében lezajlott jelentős társadalmi változásokat bemutató kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, melyre a múzeum minden évben benyújtja a pályázatát. A társadalmon belül pedig elsősorban a gyerekek és az életüket meghatározó színterek kerülnek górcső alá - különösen a nevelés színterei - a családtól kezdődően a különböző intézményesült formákig.

 – ­Történészünk, Mikó-Baráth Franciska kutatja ezt a korszakot, a múzeumnak van saját tárgyi anyaga a témakörben és emellett gyűjtés is folyt, mindezek együttes eredménye a kiállítás. Egy komoly történészi kutatómunka, amely az egész korszakot igyekszik átfogni a gyermekek szemén keresztül. Ennek a kiállításnak is az a célja, ami a múzeumnak egyben a küldetése is, hogy Kanizsa közösségével együtt éljük meg azokat a pillanatokat, amelyek a múzeumban tárgyi anyagként bezárásra kerülnek, és később kiállításként megtekinthetők. A szocializmus időszakának tárgyi és iratanyagát használtuk fel, és nagyon-nagyon sok kanizsai is hozott emléket ehhez a kiállításhoz – mondta el lapunknak Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A kiállítás rövidtávú célja ugyan a korszak bemutatása a városlakóknak, de egy másik - nem rejtett - célja az is, hogy a meglévő gyűjteményt gyarapítani tudják, hogy a tárgyak, amiket otthonról már kidobnánk, a múzeumban akár még további száz évig megőrződjenek. Az utóbbi években sikerült az 1945 utáni időszak bútoraival, berendezéseivel és viseleti darabjaival bővíteni a készletet, és a kiállítás megnyitása óta is többen ajándékoztak tárgyakat, dokumentumokat a múzeumnak.

A dolgozók a kiállítást a múzeum egyik folyosóján, valamint két termében rendezték be. A látogatók a tárlaton találkozhatnak a gyermeknevelés különböző helyszíneivel és a korabeli szórakozási lehetőségekkel is. A kiállítás elsődlegesen Nagykanizsa és környékének a szocializmus időszakában felnevelkedett nemzedékét hivatott bemutatni.

 – ­A szocializmus gyermekei című időszaki kiállításunkban igyekszünk bemutatni a mindennapi élet azon színtereit, amelyek a csecsemőkortól a tinédzser korig a gyerekek életét befolyásolták és meghatározták a szocializmus időszakában. A folyosón bemutatásra kerül a családszerkezet átalakulása, illetve a gyerekeknek a családban felértékelődött szerepe, valamint a nők munkába állása, ezeket tablókon jelenítettük meg. Berendezésre kerültek olyan enteriőrök, amelyek a szociális nevelés színterei voltak ebben az időszakban. Köztük az óvoda és az iskola is megjelenik, illetve a névadó intézmény. Szerettük volna hangsúlyozni azokat a szabadidő-eltöltési, szórakozási lehetőségeket is, amelyek ebben az időszakban meghatározóak voltak. Így került berendezésre egy Béke mozi enteriőr, ahol a látogatók megtekinthetnek olyan 1970-es évekből származó felvételeket, amelyek a város életét, mindennapjait mutatják be. Az úttörőház is megjelenik, ami a szabadidő komoly részét tette ki ebben az időben – fejtette ki Mikó-Baráth Franciska, a Thúry György Múzeum történésze, a kiállítás kurátora.

Az érdeklődők továbbá megtekinthetnek egy korabeli csecsemő- és tinédzser szobát, a vitrinekben a korszak népszerű játékait, de az 1995-ös Indián Nyár koncertfelvételét is. A múzeum munkatársai már több nyugdíjas csoportnak is tartottak tárlatvezetést, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a látogatók részéről. Az idősebbeknek nosztalgikus érzést nyújtanak a kiállított emlékek, míg a fiatalabbak tanulhatnak is belőle. Ha szerencsések vagyunk, akkor akár egy rokonunkat vagy saját magunkat is felismerhetjük valamelyik, a múltbéli korszakot felidéző fotón.

Körtvélyessy Vivien

Fotó: Horváth Zoltán