Amikor menni kell, de nincs hová… – A szükség nagy úr

A nyilvános vécé ajtaja pénz bedobása után sem nyílik ki. Az Erzsébet, valamint a Széchenyi téren is csak egy kopott felirat jelzi, hogy milyen célt szolgálna az ott álló épületrész. A meglévő két közvécé közül jelenleg egyik sem üzemel Nagykanizsa belvárosában.

Aki a közelmúltban több órát eltöltött a város szívében, ő könnyen szembesülhetett a kétségbeejtő ténnyel, hogy pillanatnyilag egyetlen nyilvános vécé sem fogadja az oda betérni szándékozókat. A probléma ugyan már a júliusi közgyűlésen felmerült, idáig még nem sikerült végleges, hosszútávra szóló megoldást találni.

– A közeljövőben átadásra kerülő, felújított Eötvös tér kapcsán interpelláltam, hogy terveztek-e nyilvános WC-t a területre – kezdte Bodó László, az Éljen VárosuNk! Egyesület önkormányzati képviselője.

– Megkérdeztem a polgármester urat az ügyről, amelyre azt a választ kaptam, hogy nem is gondoltak rá, illetve sokba kerülne, de megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy milyen módon lehetne kialakítani egy illemhelyet – idézte fel lapunknak a városatya, majd a felvetését hangsúlyozva kiemelte: a játszóteret használó családok, ha hosszabb időt, több órát is a környéken tartózkodnak, akkor nem tudnak sehová sem elmenni mosdóba. Nagykanizsán egyébként két nyilvános vécé létezik, amelyek - a lakosság tapasztalatai alapján - hetek óta nem használhatóak. Az önkormányzati képviselőhöz különböző bejelentések érkeztek a problémát felvetve.

– Eljuttattak hozzám egy 1992-ben keltezett megállapodást, amit többször módosítottak. Az akkori önkormányzat megállapodott egy kft-vel a két nyilvános illemhely üzemeltetése kapcsán. A bérleti szerződés ötven évre szól, s ebben a tulajdonos vállalta, hogy ingyen és bérmentve üzemelteti a két közvécét – magyarázta a képviselő, majd hozzátette: Levelet írtam a polgármester úrnak, hogy intézkedjen az üzemeltető felé, miszerint a két illemhely a szerződésnek megfelelően tartson nyitva.

A helyiek szerint kardinális kérdés, hogy legyen legalább egy megfelelően működő, rendezett körülmények között üzemelő közvécé, amelyet a városban élők, vagy az ide látogatók szükség esetén igénybe vehetnek.

– Elvárás lenne, hogy legyenek nyilvános mosdók, főleg a belvárosban – mondta el véleményét Marosi Melánia. A fiatal hölgy azonban fontosnak tartja, hogy azok folyamatosan ellenőrizve, takarítva, felügyelve legyenek.  

– Hajléktalanok ne költözhessenek be, ne legyen rongálás, megfelelően legyen fertőtlenítve – hangsúlyozta.

A kanizsai lakosok tapasztalatai alapján számos élethelyzetben, vagy eseményen rendkívül kellemetlen és rontja a komfortérzetet, hogy nincs hely és lehetőség elvégezni a kisebb és nagyobb dolgokat. Többórás ügyintézés, vásárlás alkalmával, vagy a városi fesztiválokon, rendezvényeken résztvevők kénytelenek egy vendéglátó egységbe csak azért betérni és fogyasztani, hogy használhassák a mosdót. Ugyanígy bajban maradnak a terhes nők, az idősebbek, a kisgyerekek, vagy akár a prosztatagondokkal küzdők. Ameddig nem történik változás a közvécék háza táján, addig maradnak alternatívának a cukrászdák, vagy a jól bevált, eldugott bokros, fás zöldterületek.

Körtvélyessy Vivien

Fotó: Miholics Szabolcs