Ásó, kapa... – A nyár íze már az üvegekben

facebook megosztás

A nagykanizsai Szentgyörgyvári-hegyen, a harmadik hegyháton gazdálkodik egy hobbikertben a Halasi család. A terület harmada gyümölcsös, harmada fenyővel van beültetve, és nagyjából 300 négyzetméteren helyezkedik el a zöldséges. Halasiék kertje a bizonyíték arra, hogy bátran lehet kísérletezni, a hagyományos zöldségek  mellett érdemes a különlegességek, a mediterrán növények felé is kacsintgatni.

A kert munka és kikapcsolódás egyszerre, valamint évek óta fedezi a család igényeit kora tavasztól késő őszig. A család mindent termeszt, ami általában egy kiskertben megtalálható. Előfordul, hogy még télen is van termény, ami frissen szedhető. A leveles kel, kelbimbó, áttelelő spenót és a madársaláta az újabban gyakori enyhe telet jól viseli, így a betakarítási szezon hosszan elhúzódik. Az évek óta tapasztalt trend, miszerint minden gyümölcs és zöldség érése egy-két héttel korábbra tolódott, mint a régi időkben, idén is igaznak bizonyult: ott jártunkkor a kert őszi arcát mutatta, a termény nagy részét már betakarították.

– A paradicsomot egy hete feldolgoztuk, ketchupot, passatát, pizzakrémet tettünk el. A bazsalikom is hatalmasra nőtt, így pesto is került üvegbe, de aprítva, olivaolajban még a fagyasztóba is – mesélte Halasiné Sziva Marianna.

– Pár napja a paprikát is mind leszedtük, ebből elsősorban lecsót főzünk be, illetve káposztával töltött paprikát és szeletelt paprikát teszünk el savanyúságnak. Amikor mindezzel végeztünk, a maradék vegyes zöldségből készül az indiai chutney, valamint a szárított zöldség, azaz vegeta. A padlizsán még bőven terem, az első üveg padlizsánkrémek már a kamrában vannak. Idén próbaképpen pár gyömbérgumót is ültettünk, hiszen régen Magyarországon elterjedt volt a termesztése, a használata, és meglepetésünkre valóban kihajtott, bár az új gumókat csak október végén szedjük majd fel. Még egy különlegesség, hogy csicseriborsót is vetünk minden évben, most már saját magról, éppen olyan jól megterem, mint más hüvelyesek – mondta büszkén Marianna.

A gyümölcsösben már csak a Jonatán és a birsalma van még a fán, a szedernek csak maradéka látszik, bár a homoktövis és a kínai galagonya leszedése még várat magára.

– Nagyon sok szörpöt tettünk el télire, tavasszal a bodza- és akácvirág szörp kezdi a sort, majd feketeribizli, málna, citromfű következett, a bodzabogyó és a homoktövis pedig a két utolsó alapanyag szörpkészítéshez – vette át a szót Halasi Pál, aki a gyümölcsös karbantartását végzi lánya segítségével.

– Gyógy- és fűszernövényeket is termesztünk, valeriánától a bíbor kasvirágig bezárólag. Vadgyümölcsöket is gyűjtünk a környéken, főleg galagonyát, amiből galagonya-körte lekvár készül.    

Másodvetésben a család elsősorban kerekrépát, sárgarépát, spenótot, sóskát, fekete retket és salátát ültet, illetve a saját nevelésű karalábépalánták is fejet hoznak még a fagyok előtt. Ha valahol egy-egy sor mégis üresen marad, oda facélia kerül, talajjavítás céljából, amit aztán tél előtt a saját komposzttal együtt beszántanak a földbe.

A kert sok munkát, odafigyelést kíván, de a saját termény íze, zamata bőven megéri a fáradtságot, vallják Halasiék. És talán a többi kertművelő is elleshet egy-két praktikát tőlük, hiszen a “szomszéd kertje” mindig adhat újabb és újabb ötleteket.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.