Az időjárás nem kedvezett a termelőknek, drágultak a gyümölcsök

A szakértők szerint tartós lesz a gyümölcsök drágulása. Nem csak a hazai, hanem a külföldi termések ára is szinte a duplája a tavalyinak. A jelentős emelkedés legfőbb oka a fagykár, valamint egyre több termelő kiöregszik, a fiatalok számára pedig nem vonzó a pálya. 

Friedmann Valéria lassan 30 éve dolgozik zöldségesként. Szerinte szinte megduplázódott 2019-hez képest a gyümölcs ára. Vannak olyan időszakok, amikor a magyar termelésből hiányzó gyümölcsöket az importból lehet pótolni, és ezzel az árakat is kordában tudják tartani a kereskedők, de most Európában sincs annyi gyümölcs, hogy a hiányzó mennyiséget helyettesíteni tudják. Mindezek mellett az utóbbi hetek időjárása sem kedvez az árusítóknak.

– Ami Olaszországból jön kamionokkal, elosztókból és a spanyol áru, ami a hűtőkamionban jön, vissza vannak hűtve, nálunk viszont nagy a meleg. A hűtőkből ahogy kikerülnek szinte elfolynak a gyümölcsök, a nektarin, az őszibarack. Viszont magyarból nem tudunk kínálatot adni. Ami most van az a magyar alma, és ami most a legfinomabb gyümölcs - holott egész nyáron akadozott - az a magyar dinnye, az most a legfinomabb – avatott be gyümölcspiac rejtelmeibe Friedmann Valéria, a Vali Zöldség-Gyümölcs tulajdonosa.

A vásárlók sem örülnek a drágulásnak, ugyanakkor a többség megérti, hogy a kereskedőknek magasabb áron kell adni a gyümölcsöket. 

– Az időjárás is nagyban befolyásolta a gyümölcsök-zöldségek termelését, de szerintem ez vele jár. Mert ha itt nincs, akkor be kell hozni külföldről. Ezzel együtt kell élni, sajnos – mondta Szoborics Zoltánné.  

A zöldségeknél jelenleg nincs kiugró áremelkedés, szinte a tavalyi árakon lehet a terményeket beszerezni. 

H.R.

(Borítókép: Spanyol nektarin/Kanizsa TV)