December-január környékén tetőzhet a járvány második hulláma

December-január tájékán éri el csúcspontját a koronavírus-járvány második hulláma a járványügyi szakemberek szerint – mondta a kormány szerdai ülését követően Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videójában. A szabályokat is ismertette, melyek szerint szigorítások lépnek ismét életbe.

A miniszterelnök döntésekről is beszámolt, melyek szerint a beutazási korlátozásokat megtartják, továbbá a tömegközlekedési eszközök és az üzletek mellett kötelező lesz a maszk a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, illetve ügyfélfogadási irodákban is. Hozzátette van „haditervük” a védekezéshez és az ország gazdaságának fenntartásához és mindenki megnyugodhat, ha elkapja a betegséget meg fogják gyógyítani.

– Döntöttünk arról is, hogy a szórakozóhelyeket este 11 órakor be kell zárni. Kérek mindenkit, hogy a saját érdekében, de különösképpen az idősek és a betegek érdekében tartsa be ezeket a szabályokat. A rendőrséget pedig utasítottam a belügyminiszteren keresztül, hogy szigorúan ellenőrizze és tartassa be a szabályokat és ha kell, akkor büntesse azokat, akik nem tartják be a szabályainkat –  mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A szórakozóhelyek tehát újra gondban vannak, hiszen a korai záróra miatt ismét komoly bevételkiesésre számíthatnak. Egyelőre még nem ismeri a részleteket a szigorítással kapcsolatban a megkérdezett üzemeltető.

– Tulajdonképpen az a probléma ezzel, hogy igazából a szórakozóhely mire vonatkozik. Éttermekre, vendéglátóhelyekre, szállodákra, diszkókra? Én is próbáltam utánajárni a kormányrendeletnek, de igazából semmi konkrét megfogalmazás nincs ez ügyben, úgyhogy nem tudom, hogy mi lesz, hogy lesz. Majd kiderül – vélekedett Pálfi Balázs, a Plakátház Kultúrkocsma és Terasz üzemeltetője.

A Plakátháznak egész napos nyitva tartása nincs, így megpróbálják úgy kiküszöbölni a bezárással járó kiesést, hogy kora este helyett már inkább kora délután kinyitnak majd, amennyiben rájuk is vonatkozik a szigorítás.

H.R.

(Borítókép: Facebook/Kanizsa TV)