Elvonultak a gólyák, a szakemberek elkezdték a fészkük karbantartását

Elvonultak a gólyák, a szakemberek nekiálltak a fészkek karbantartásának. A hatalmas „építmények” sok esetben sérültek, helyenként az áramellátás biztonságát is veszélyeztethetik. Az áramszolgáltató és - Nagykanizsa környékén - a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai közösen végzik e tevékenységet.

Egy újudvari gólyafészeknél dolgoztak a napokban az EON és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai. Az öreg fészek részben már rászakadt a vezetékekre, melyet az előre meghirdetett áramszünet ideje alatt renoválták a szakemberek. A beavatkozásra több helyen van szükség.  

– Ilyenkor tudjuk az egész évben felgyülemlett munkálatokat elvégezni. Van olyan is, amikor engedélyt kell kérni, az már hosszadalmasabb folyamat. A hatóságtól engedélyt kell kérnünk, ha valamiért áthelyezésre kerül a fészek, vagy egy új fészektartót helyezünk fel –  nyilatkozta Lökkös Andor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre.

Az áramszolgáltató és a természetvédelmi hatóság szoros együttműködésben dolgozik az egész év folyamán.  

– Mi jellemzően azokat az eszközöket illetve feltételeket biztosítjuk számukra, amik a munkálatok elvégzéséhez szükségesek. Például kosaras, emelő autóval állunk a rendelkezésükre, hogy a fészket meg tudják közelíteni, vagy éppen egy tervezett üzemszünetet hirdetünk meg, feszültség mentesítjük azt a vezetékszakaszt, ahol a beavatkozásra van szükség – fejtette ki Varga Ivett, az EON szóvivője.

A gólyafészkek állapotát illetően az áramszolgáltató és a természetvédelem szakemberei mellett sokat segítenek a lakosok, akik folyamatosan eljuttatják észrevételeiket az illetékesekhez.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)