Erdőlátogatási korlátozást rendelt el a Kaszó Zrt.

facebook megosztás

A túrázók október 20-ig kizárólag reggel 9 és délután 3 között látogathatják az erdőt. A szabályozásra azért van szükség, mivel az érintett időszakban van a gímszarvasok párzási időszaka.

A gímszarvas éjszaka él aktív életet így a bőgés is jellemzően ekkor történik.  Az erdőjárókra semmilyen veszélyt nem jelent ez az időszak, a szarvasoknak azonban zavaró lehet az arra látogatók jelenléte.

– Ennek az oka az, hogy a szeptemberi szarvasbőgés az a társaság fő vadászati szezonja és ilyenkor az erdőben gombászók, túrázók ebben a délutáni és kora reggeli időszakban komoly zavarást jelentenek a vadászokra – tájékoztatott Árva Károly, a Kaszó Zrt. vadászati osztályvezetője.

Árva Károly azt is elmondta, hogy a kirándulók javarészt betartják a korlátozást, azonban, ha valaki többszöri felszólításra sem hajlandó együttműködni, akkor munkatársai feljelentést tesznek. A Zalaerdő Zrt. nem rendelt el korlátozást, viszont ők is arra kérik a túrázókat, ha tehetik, délelőtt 8 és délután 4 között látogassák az erdőt.

– Szabadidős tevékenységük folytatása közben legyenek szívesek vegyék ezt figyelembe. Tehát mi nem tiltunk, csak kérjük, hogy amennyiben lehetséges, akkor legyenek tekintettel erre a természeti csodára, jelenségre, hogy a gímszarvasnak most van a párzási időszaka – tette hozzá Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője.

Az érintett ciklusban a gímszarvasok sokkal elővigyázatlanabbak, ezért sokszor közlekedési baleseteket is okoznak, így a sofőrök számára is különösen fontos az odafigyelés.

G.D.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.