Erősíteni kell a lakosság öngondoskodással összefüggő ismereteit

facebook megosztás

Erősíteni kell a lakosság öngondoskodással összefüggő ismereteit és képességét - hívta fel a figyelmet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb elemzése alapján az MTI-nek küldött közleményben.    

Az ÁSZ az egészségügyi, a nyugdíj, illetve az adózási rendszerek összefüggéseit elemezte.    

Az elemzők rámutattak arra, hogy az időskori jólét és jóllét biztosításánál az öngondoskodás és a közteherviselés együttes követelmény.     

Úgy vélik, hogy az öngondoskodás erősítéséhez szemléletváltásra van szükség, amelyet állami ösztönző eszközökkel, illetve az ismeretek bővítésével lehet elősegíteni.     

Kifejtik, a nyugdíj, az egészségügyi, illetve az adózási rendszerek önmagukban is rendkívül összetettek. Mindhárom téma fenntarthatósági és versenyképességi kérdés, amelyeknek egyben szolidárisnak is kell lenniük.    

Az egészségügyi, a nyugdíj, illetve az adózási rendszerek fenntarthatósága a magyar társadalom egészére, annak életminőségére közvetlenül hat.     

Az időskori megélhetésnek a nyugdíj fontos, ugyanakkor csak részeleme, így nem kerülhető meg az egyéni felelősség a nyugdíjas években majd rendelkezésre álló jövedelmekért. A jövedelem mellett fontos az időskorral együtt járó egészségügyi és ápolási kiadások kérdése is, ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni az egészségmegőrzés kiemelt szerepét, amelyhez a különféle adók, illetve adókedvezmények is hozzájárulnak - írják a közleményben.

MTI

(Borítókép: iStock)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.