Este 11-kor záróra! – Ismét bajban a lakodalomra készülők

Több ezer esküvő került bajba ismét a szeptember 21-e óta hatályban lévő kormányrendelet miatt, miszerint 23 órakor be kell zárniuk a szórakozó- és vendéglátóhelyeknek. A Ceremóniamester Szövetség kutatása szerint mintegy tízezer pár halasztotta őszre az esküvőjét a tavaszi koronavírus-időszak miatt, a párok többségének pedig könnyen lehet, hogy másodszor is halasztania kell.

Pörzse Gabriella évek óta szervez esküvőket és különféle rendezvényeket a környéken. Lapunknak elmondta, most úgy tűnik, azok járhatnak jól, akik külső helyszínre szervezték a nagy napot.

Nehéz ilyenkor nyugtató szavakat mondani

– Utánanéztünk dolgoknak, és a családi rendezvények nem tartoznak ebbe a kategóriába. Viszont az éttermeknek, illetve a bároknak és az egyéb vendéglátó egységeknek a nyitvatartása a törvény, illetve a rendelet hatálya alá tartozik. Most tehát úgy állunk, hogy, aki külső helyszínt választott, ott mindenhol megtartható lesz az esemény, viszont aki éttermi egységet választott vagy vendéglátó egységet, ott 23 órakor sajnos be kell zárni. Ha valakinek abba a kategóriába esik a rendezvénye, hogy be kell zárni este 11-kor, akkor amennyire lehet, előre kell hozni az adott nap eseményeit. Természetesen ez létszámfüggő, és egyeztetni kell a hivatalokkal, a templomi időpontokkal, a fotóssal, hogy min lehet változtatni. Rengeteg telefont és e-mailt kaptunk a pároktól ezzel kapcsolatban, hiszen nagyon nem örülnek ennek, és nem tudják, hogy most megint mitévők legyenek. Nehéz ilyenkor nyugtató szavakat mondani, de amennyire tudjuk, igyekszünk őket megnyugtatni, s mi arra kérjük őket, legyenek szívesek forduljanak bizalommal a szolgáltatójukhoz. Mindenkinek találnak olyan megoldást, amellyel a lehető legjobbat lehet kihozni egy ilyen esetből.

A jegyespárok mellett a zenészek, fotósok is immár másodszor kerülhetnek bajba a járványhelyzet miatt. A szolgáltatók többsége abban bízik, hogy legkésőbb 2021-re visszaáll a régi rend. Haszon Zoltán, a Freya Band zenekar vezetője is azt reméli, hogy mielőbb visszatérhetnek a régi kerékvágásba. Zenésztársaival folyamatosan figyelik az újabb rendeleteket, hiszen szinte hétről hétre változhatnak a szabályok, amennyiben a fertőzések száma tovább emelkedik.

Bízom benne, hogy jövőre rendesen megy majd a szezon

– Nekünk a fő profilunk a lakodalmas rendezvényeken való zenélés. Bízom benne, hogy jövőre már el tudjuk kezdeni rendesen a szezont úgy, ahogy szoktuk. Áprilistól egészen november végéig szoktuk a naptárunkat teleírni, a lakodalmi szezonban végig foglaltak vagyunk. Azon kívül inkább szállodázunk meg a céges rendezvények jönnek, majd az alapítványi bálok. 

Megkérdeztünk olyan környékbeli vendéglátóhelyet is, ahol gyakran tartanak lakodalmakat. Azt a választ kaptuk, hogy pillanatnyilag még ők sem tudják pontosan, melyik kategóriába tartoznak. Így egyelőre sok kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. 

A vendégsereg 30-40%-a mondja le az utolsó pillanatban

Megkeresésünkre egy menyasszony annyit mondott, hogy az ő esküvőjük és lakodalmuk november második felében lenne, de egyelőre nem hajlandó áttenni vagy lemondani az esküvőt, amíg semmi sem biztos. Megvárja az adott hónapot, és amennyiben akkor is érvényben lesz olyan szigorítás, amely miatt nem lehet megtartani a ceremóniát és a lakodalmat, akkor nekifognak a „B tervhez”. Addig nem hajlandó ezen idegeskedni.

A szakemberek elmondták, hogy azzal is számolni kell, hogy a vendégek is elállhatnak a meghívástól. Egyelőre az a tapasztalat a szervezők részéről, hogy a vendégsereg és a rokonság 30-40%-a áll el ezen rendezvényeken való részvételtől, és szinte az utolsó pillanatban is érkezhet ilyesfajta lemondás, amivel számolni kell.

Hajnes Rita

Fotó: Horváth Zoltán