Fekvenyomó ezüstérem Lengyelországból

2020. szep. 19.

Lengyelországban, egészen pontosan a Mazóviai Vajdaságban található Siedlce-ben rendezték az XPC (Xtreme Powerlifting Coaliton) Európa-bajnokságot. A versenyen részt vett Szabó Kornél tűzoltó őrmester, a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományának tagja, aki a Katona-Rendőr-Tűzoltó kategóriában, a 90 kilogrammos testtömegűek között fekvenyomásban ezüstérmet szerzett.

Szabó Kornél tűzoltó. őrmester már a mostani viadal előtt is remek eredményekkel hívta fel magára a figyelmet. Két évvel ezelőtt Gibraltáron, a 7. Európai Rendőr és Tűzoltó Játékokon 185 kilogrammos súlyt sikerült szabályosan kinyomnia. Teljesítményéért akkor a dobogó legfelső fokára állhatott. A kifejezetten rendvédelmi szerveknek tartott viadalon ötven nemzet rendőrei és tűzoltói összesen hatvan sportágban mérték össze erejüket és ügyességüket. Érdekesség, hogy Szabó Kornél tűzoltó őrmester egyedüli magyarként képviselte hazánkat a városállamban. Emellett korábban megnyerte az országos rendvédelmi szervek fekvenyomó bajnokságát is. 

Az augusztus végi, lengyelországi tornára való felkészülése mintegy három hónapot vett igénybe. Ez idő alatt hetente négy kardió (alkalmanként egy óra), illetve öt kondicionáló termi edzést (alkalmanként másfél óra) végzett. A verseny időpontjához közeledve pedig szigorú diétát kellett betartania, ami szintén szerves részét képezte a tréningeknek. 

A nagykanizsai tűzoltó - gyermekvállalás miatt – az elmúlt két évben nem vett részt hasonló, nemzetközi megmérettetésen. Emiatt a versenyrutin ugyan hiányzott, mégis a győzelem reményében utazott Siedlce-be, ahol szeretette volna elérni 190 kilogrammot. Ezt a súlyt egyébként a tervezett 90 kg-os testtömeggel a hazai felkészülés alatt sikerült kinyomnia. Elmondása szerint a bemelegítése jól sikerült, érezte, hogy rendben van az erőszint, de a viadal alatt sok olyan zavaró tényező lépett fel, amik gátolták a mentális fókuszát.

Éppen ezért a megmérettetés nem úgy alakult, ahogy eltervezte. Első fogásra sikerült 175 kilogrammot kinyomnia, ám később kiderült, ez lett az egyetlen érvényesen végrehajtott gyakorlata: a második (185 kilogramm) és a harmadik (187.5 kilogramm) fogását a sportbírók érvénytelennek ítélték. Ennek ellenére teljesítményével a dobogó második fokára léphetett fel, azaz Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett! Kategóriáját végül egy lengyel rendőr kolléga nyerte 182,5 kilogrammos nyomással. 

A megszerzett érméhez gratulálunk Szabó Kornél tűzoltó őrmesternektovábbi sportpályafutásához pedig sok sikert és eredményes szereplést kívánunk!

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság