Fellebbez az ügyészség egy nagykanizsai gyilkosság felmentett vádlottjának ügyében

facebook megosztás

Fellebbezést nyújtott be a Zala Megyei Főügyészség (ZMF) annak a férfinak az ítélete ellen, akit egy 2007-es nagykanizsai emberöléssel vádoltak meg, de a vádlottat a Zalaegerszegi Törvényszék a múlt héten bizonyítottság hiányában felmentette - tájékoztatta a ZMF szóvivője kedden az MTI-t.

Pirger Csaba közölte: a főügyészség az ítélethirdetést követően fenntartott három nap gondolkodási idő után megalapozatlanság miatt fellebbezést nyújtott be. Indítványozta, hogy a vádlottat a bíróság ítélje el a 13 évvel ezelőtti nagykanizsai gyilkosság vádlottjaként, így a per a Pécsi Ítélőtábla előtt folytatódik másodfokon.    

Még 2007 decemberében lett gyilkosság áldozata Nagykanizsán egy 81 éves férfi, de az akkor indult nyomozást eredménytelenség miatt 2010-ben felfüggesztették. Az újabb tudományos és technikai lehetőségeknek köszönhetően a korábban rögzített DNS-mintákat ma már pontosabban lehet azonosítani, ennek nyomán fogták el 2019 nyarán a gyilkossággal gyanúsított, jelenleg 44 éves férfit.    

A rendszeresen italozó férfi általában ismerősöknél húzta meg magát, de gyakran meglátogatta az édesanyját, akinek szomszédjában élt a későbbi áldozat. A gyanúsított a gyilkosság éjszakáján is hajnalig ivott, de részegsége miatt nem tudta megmondani és utólag sem lehetett megállapítani, hogy merre járt azon az éjszakán.    

A Zala Megyei Főügyészség vádirata szerint a gyilkosság elkövetője a kamra ablakán keresztül hatolt be az áldozat házába, ahol az ott talált ollóval egy lezárt ajtó lakatját próbálta kinyitni, hogy a bent tárolt pénzhez jusson. A zajra felébredt a ház tulajdonosa, akit az elkövető brutális kegyetlenséggel addig bántalmazott, amíg meg nem halt. A vádlottként szereplő férfi DNS-ét az ollón találták meg.    

Az ítélet indoklásakor elhangzott: bár voltak ellentmondások, a férfi mindvégig következetesen tagadta a bűncselekmény elkövetését, továbbá a poligráfos vizsgálattal sem lehetett egyértelműen alátámasztani a vádat. Nem voltak közvetlen tanúk, ujjlenyomatot nem találtak tőle, illetve más genetikai nyom sem támasztotta alá a férfi elleni vádat, a rendőrségi eljárás során az áldozat körömmintái pedig - amiből meg lehetett volna állapítani, kivel dulakodott a halála éjszakáján - eltűntek.    

Mint a bíró kifejtette: a gyilkosság minősítése téves az ügyészség részéről, a tettes nem követhette el nyereségvágyból, hiszen az áldozat irataiban tartott pénzét sem vitte el, a házban értékek után nem kutatott. Az áldozat ugyanakkor - akit rendszeresen látogattak "nem éppen törvénytisztelő személyek" - napokkal korábban panaszkodott ismerőseinek, hogy valamiféle támadástól tart, a párnája alatt egy töltött légpisztolyt is tartott emiatt, azt azonban valamiért mégsem használta a gyilkosság idején.   

A bíró hangsúlyozta: a vádlottnak nem az ártatlanságát mondta ki a törvényszék, hanem bizonyítottság hiányában mentette fel. A férfi az ítéletet követően azonban mégsem távozhatott szabadlábon, mert egy más jellegű ügy miatt letartóztatásban van.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.