GasztroKanizsa: Görög saláta tzatzikivel, és görög zenével

2020. szep. 5.

Ha valaki, akkor Kollonay Zoltán görög származású zeneszerző, zongoraművész tudja, hogyan kell elkészíteni az igazi görög salátát. A Magyarországon összeállított étel egy része azonban még csak nem is hasonlít az eredetire – vallja a művész.

– Elnéztem, ahogy gyermekkoromban Anasztázia nagymamám elkészítette a salátát. Kedvességgel, szeretettel tette, miközben mindig mosolygott rám, csak úgy, mint a görögök általában, ha megvendégelnek valakit. Mert, hogy ebben van a titok. Szeretettel készítenek minden ételt, és persze csodálatos alapanyagokból. Nem lenne szerencsénk sem a napraforgó olajjal, sem a krémfehér sajttal, sem a lyukas spanyol olajbogyóval.

Hozzávalók 2 személyre:

4 db érett paradicsom, 10 dkg kígyóuborka, 1 fej édes lilahagyma, 20 szem sötét színű érett görög kalamata olajbogyó, 15 dkg görög feta, (nem krémes, szemcsés szerkezetű).

Az öntethez:

Hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj, fél citrom facsart leve, nagyszemű tengeri só, aprított csokor rigani (oregano).

Elkészítése:

A paradicsomot és az uborkát cikkekre aprítjuk, a hagymát felkarikázzuk, az olívabogyókat kimagozhatjuk, végül a fetát nagyobb darabokban a tetejére tesszük. Tálalás előtt sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd a citrom levével. Végül megszórjuk az aprított oregano levelekkel. Nem kell összeforgatni!

Kínálhatjuk oregánóval és fokhagymával fűszerezett, serpenyőben grillezett csirke mellé, amihez hasáb, vagy steak burgonyát sütünk. S hogy teljes legyen a görög menü, még el kell készítenünk a tzatziki öntetet. Ezt természetesen nem tejfölből készítjük, hanem eredeti görög sűrű joghurtból, vagy konyharuhán keresztül egy-két óra alatt lecsorgatott joghurtból.

A tzatziki hozzávalói:

Sűrű joghurt, reszelt uborka, préselt fokhagyma, oreganó, só, olívaolaj, citromlé.

A vacsora mellé görög retsina bor, és egy kis görög zene dukál, ez utóbbit akár Kollonay Zoltán YouTube csatornájáról is ki lehet választani.

Bakonyi Erzsébet

(Fotó: Kanizsa)