GasztroKanizsa: Sütőtök krémleves, mákos alagút süteménnyel

2020. szep. 26.

Vég Attiláné Magdika nemcsak sütni-főzni szeret, hanem édesanyjához hasonlóan kísérletezni is. Ha kedve tartja, az is előfordul, hogy egy kicsit átalakítja a családi receptesfüzet megsárgult lapjain őrzött recepteket.

A sütőtök krémleves hozzávalói 4 főre:

50 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db zsályalevél, 1 kis ág rozmaring, 3 szelet bacon, 1 ek étolaj, 2 húsleves kocka, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió. Tetejére pirított tökmag és bacon chips.

Elkészítése:

A sütőtököt meghámozzuk, karikára vágjuk. A hagymákat felszeleteljük, a felforrósított olajon a bacont ropogósra pirítjuk, majd kivesszük az edényből. Ezen az olajon megpároljuk a hagymákat, a zöldfűszereket, majd beletesszük a tököt, és 2 percig tovább pirítjuk. Ezután felöntjük 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és lassú tűzön puhára főzzük.

A megpuhult tököt botmixerrel pürésítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül hozzákeverjük a tejszínt, a szerecsendiót és összeforraljuk.

Tálaláskor a levest díszíthetjük pirított tökmaggal és bacon chipsszel.

A mákos alagút hozzávalói: (Hagyományos tepsi és őzgerinc sütő.)

A piskótát hagyományos tepsiben sütjük meg, a mákos kevert tésztáját pedig őzgerinc formában.

A piskóta hozzávalói: 3 tojás, 3 ek kristálycukor, 3 ek liszt.

A mákoskevert hozzávalók: 3 dl tej, 1 db tojás, 3 dl liszt, 3 dl cukor, 3 dl mák, 1 kk szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja.

A krém hozzávalói: 15 dkg ráma margarin, 15 dkg kristálycukor, 4 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor.

Elkészítése:

A hagyományos méretű tepsiben megsütjük a sima piskótát, majd kihűtjük. A mákos keverthez az őzgerinc formát kikenjük zsírral, és behintjük liszttel. Ezután a tojást kikeverjük a cukorral, közben hozzáadjuk a tej felét és a lisztet, majd hozzákeverjük a darált mákot és a tej másik felét, végül belereszeljük a citromhéjat és lassú tűzön megsütjük.

Míg sül a tészta, elkészítjük a krémet. A tejben megfőzzük a pudingport és kihűtjük, majd összekeverjük a margarinnal és a kristálycukorral. Miután a tészta is kihűlt, a krémmel körbe kenjük a mákos őzgerinc formájú süteményt, és ráhajtjuk a sárga piskótát. A tetejét is bekenjük krémmel és meghintjük mákszemekkel. Hogy az ízek összeérjenek, 1-2 órára hűtőbe rakjuk.

Bakonyi Erzsébet

Fotó: Bakonyi Erzsébet