Házat vagy lakást venne? Megmutatjuk, mennyibe kerülnek most a Zala megyei ingatlanok

facebook megosztás

Országszerte igen változóak az ingatlanárak, hiszen számos tényező befolyásolhatja egy lakás vagy ház ingatlanpiaci értékét. A vásárlóknak javasolt tehát tisztázni, hogy számukra mik a legfontosabb tényezők egy ingatlan tekintetében, gondolva itt például az alapterületre, az épület állapotára, a területi elhelyezkedésre és az anyagi keretekre.

Zala megyében sem mindegy, hol szeretne válogatni a leendőbeli tulajdonos, hiszen igencsak érzékelhetőek a területi különbségek. Annak ellenére, hogy már az év elején is az ingatlanárak stagnálásáról, illetve mérséklődéséről számolhattunk be megyénk nagyobb városaiban, még mindig igen sokat kell azért spórolnunk, hogy saját ingatlant vásárolhassunk ezekben a városokban. Cikkünkben ezért utánajártunk, hogy pontosan mennyibe is kerülnek napjainkban a Zala megyei ingatlanok.

Az, hogy kinek mi számít drágának természetesen sok mindentől függ, de a havi átlagkereset mellett igen sokat kellene félretennünk, hogy önerőből vehessünk ingatlant a megye nagyobb városaiban. Megyénkben az idei év első félévében az átlagkereset nettó 208 ezer forintra volt tehető.  Ha valaki az egész fizetését félretenné, – ami lássuk be igencsak valótlan eset - akkor akár 5-11 évet is spórolnia kellene a vásárláshoz.

Nagykanizsa viszonylag kedvező árakat kínál az új lakosoknak

Az Ingatlannet.hu által megfigyelt városok közül minden ingatlantípus tekintetében a nagykanizsai árak bizonyultak a legalacsonyabbnak, így kecsegtető választás lehet azok számára, akik viszonylag nagyobb városban szeretnének élni megyénkben. Városunkban egy 100 négyzetméter alapterületű házat körülbelül 20 millió forintért kínálnak. Ha saját lakást szeretnénk Nagykanizsán, akkor egy 50 m2-es téglalakást körülbelül 15 millió forintért, egy ugyanekkora panellakást pedig 11 millió forintért vehetnénk meg.

A megyeszékhelyünkön valamivel már költségesebb ingatlant vásárolni, hiszen ott egy, a fentebb említett paraméterekkel rendelkező családi házat több mint 24 millió forintért kínálnak. A téglalakások négyzetméter ára eléri a 328 ezer Ft/m2-t, a panellakások tekintetében pedig ez az összeg 300 ezer Ft/m2.

Az üdülővárosok területén jóval drágábban kínálják eladásra az ingatlanokat. Aki például Hévízen szeretne lakni, vagy esetleg befektetési céllal vásárolna házat, attól körülbelül 36 millió forintot is elkérhetnek egy 100 négyzetméteres alapterületű családi házért. Ott a lakások alapterülete még drágább: a téglaépítésűek átlagára augusztusban elérte az 560 Ft/m2-t, a panelépítésűeké pedig 460 Ft/m2-re volt tehető. Ennek köszönhetően egy 50 négyzetméteres lakás – a típusától függően - akár 23-28 millió forintot is érhet.

Zalakaroson a hévízihez hasonlóan igen drágák voltak a téglalakások, azonban a családi házakat jóval olcsóbban – 245 ezer Ft/m2-es áron - kínálták az augusztusi hónapban. Itt egy 100 m2-es házat már 24 millió forintért is megvásárolhatunk.

Keszthely igencsak a középmezőnyben helyezkedik el a megfigyelt városok között. Az élénk turizmussal rendelkező városban családi házat 328 ezer, téglalakást 419 ezer, panellakást pedig 352 ezer forintos négyzetméter áron találhattunk az elmúlt hónapban.

ingatlannet.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.