Ingatlanpiaci körkép Nagykanizsáról – A tapasztalat: Ki a városból!

Az országos tendencia arról szól: az elmúlt hónapok legnagyobb vesztesei a panel lakások az ingatlanpiacon. Nagykanizsán és környékén akár igaz is lehet az állítás – de talán ennél is érdekesebb a környékbeli, kisebb, kerttel rendelkező, felújítandó családi házak iránti robbanásszerű kereslet.

Az ingatlanpiac összeomlásáról vizionáltak többen még tavasszal, amikor a koronavírus miatt megállt az élet, és a gazdasági szereplők is tanácstalanok voltak. Az elmúlt időszakra visszatekintve a szakemberek azt mondják: attól függ, milyen aspektusból nézzük a dolgot. Nagykanizsa és környékére vonatkozóan valóban csökkentek az ingatlanárak, a városi és kisebb lakásokat illetően. Másrészt az egyes ingatlanok iránti kereslet rendkívüli módon gyarapodott, mondta el az országos piacon is jelen lévő Duna House Ingatlaniroda kanizsai vezetője.

– A kereslet leginkább a kisebb értékű, zömében felújításra szoruló, agglomerációban található ingatlanokra vonatkozik. A vírushelyzet alatt sokan rádöbbentek arra, hogy a városi lét nem minden esetben nyújt nekik tökéletes biztonságot. Sok családnál az a képzet kristályosodott ki, hogy érdemesebb lenne egy apróbb gazdasággal, kerttel rendelkező, könnyebben fenntartható, olcsóbb árfekvésű házban folytatni a családi életet. Nem bent a városban egy lakótelepen, a valahányadik emeleten, ahol sem termelésre alkalmas föld, sem pedig a szabad életre alkalmas terület nincs – fogalmazott Dr. Major Amira irodavezető.

Az értékesítők hasonlóan látják a helyzetet, néha kirívó esetekkel is találkoznak. Viszont ma már nem szokatlan jelenség itt Dél-Zalában, amikor valaki az ország másik tájékáról érdeklődik, vagy külföldről hazatérve egy csendesebb községben keresi álmai otthonát.

– Három szempontból tudnám ezt elmondani, illetve alátámasztani. Nagyon sokan veszik igénybe az állami támogatásokat, gondolok itt a babaváró hitelre, a falusi CSOK-ra. A másik pedig véleményem szerint: felkészülnek a következő vírus-hullámra, ami miatt szeretnének inkább családi házban lakni. Hogy talán könnyebben átvészelik azt az időszakot, amikor be vannak zárva az emberek. A harmadik - pedig  az elképzelésem szerint -,  hogy felélték az emberek a tartalékukat, és összeköltöznek a generációk. Én az értékesítés során ezt látom – fogalmazott Fehér Mónika, az iroda munkatársa.

A kiköltözéseket illetően egy 15 km-es határvonalat meg lehet húzni, hiszen a munka általában Nagykanizsához köti az embereket. Az ingatlanpiac elmozdulása kapcsán érdekes lehet még a befektetők megjelenése is. Az irodák ma már olyan szakemberekkel dolgoznak, akik a hitelügyintézést - legyen szó CSOK-ról vagy bármi másról - pillanatok alatt elindítják. A kisebb, felújítandó, város környéki ingatlanok keresetével párhuzamosan megnövekedett a hitelek iránti igény is.

– A bankok, a fiókok is megpróbálnak átállni a digitális ügyintézésre, a vírushelyzetre való tekintettel. Minél kevesebb érintkezés legyen, ez a cél. A fővárosi piac egy bizonyos szegmense megállt, a kereslet oldalán megjelentek azok a befektetők is, akik apartmanokat keresnek. Persze ez a fürdővárosok környékére vonatkozik. De a belföldi turizmus élénkülésével is magyarázható ez a jelenség, panziókat, apartmanokat keresnek megvásárlásra, további üzemeltetésre – mondta el Hirt Attila pénzügyi tanácsadó.

A piaci átrendeződés egyik különösen érdekes szegmense lehet Nagykanizsa vonatkozásában a Csónakázó-tó környéke. Az ingatlanszférában dolgozók elmondása szerint az utóbbi években kimondottan keresett miklósfai, palini házak és telkek után a szabadidős központ környékén lévő hétvégi házak keresettek. Az eladásra kínált házak, telkek ára is elkezdett a magasba szökni, de a szakemberek szerint a robbanás hamarosan kiteljesedik. A város legkedveltebb és legkeresettebb részévé válhat a Csónakázó-tó környéke. 

Vincze Adél

Fotó: Horváth Zoltán