Kaán Károly környezetvédelmi verseny – Online sikerült megrendezni

28. alkalommal rendezték meg a Kaán Károly környezetvédelmi versenyt múlt héten az 5. és 6. osztályos tanulóknak. Idén több szempontból is rendhagyó volt, hiszen a vetélkedő tavasszal szokott lenni. Most a tanulóknak online kellett megoldani a feladatokat. Hagyomány már, hogy a verseny kezdése előtt a szervezők és résztvevők megemlékeznek a neves erdőmérnökről. Így volt ez idén is: Kaán Károly szobrát most is megkoszorúzták.

A Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület 1994-ben jött létre, névadója pedig az a nagykanizsai erdőmérnök, gazdaságpolitikus volt, akihez szorosan kapcsolódik a magyarországi erdőgazdálkodás újjászervezése, az Alföld fásítási programja és a korszerű állami természetvédelem megszületése. Kaán Károly Nagykanizsán született, középiskolai tanulmányait is itt végezte, majd a selmecbányai bányászati és erdészeti akadémia hallgatója volt. 1924-ben a Magyar Tudományos Akadémia pedig levelező tagjává választotta. Kaán Károly sokat tett az erdei értékek megvédéséért, a fakitermelés ellen többször felszólalt. Nem is kérdéses, hogy a háziverseny fő célja a környezetvédelem erősítése, hazánk és bolygónk értékeinek megvédése.

– A versenynek az apropóját az adja, hogy Kaán Károly Nagykanizsán született, és idén 80 éve halt meg. Úgy gondolom, hogy a hazánkért és környezetünkért tett erőfeszítései eredményeképp méltón megérdemli, hogy megemlékezzünk rá ily módon. A verseny egy országos volumenű vetélkedő, melyet úgynevezett háziversenyek előztek meg. A tanulók az 5. és 6. osztályos természetismeret tantárgyak, valamint a TermészetBúvár magazinnak a képanyaga, illetve az ott található információkból készülhettek fel – nyilatkozta Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

A korábbi tapasztalatok alapján szép számmal szoktak jelentkezni a gyerekek, és mindig örömmel oldják meg a feladatot, a feladványok pedig többségében képfelismerő, párosító feladatokat tartalmaznak. Zala megyéből 40 iskolából neveztek, mely csaknem 50 diákot jelent.

– A verseny fő célja, hogy a természetismeretet, környezetvédelmet erősítsük a fiatalokban. Sok diák éppen ezért választ a későbbiekben olyan középiskolát, ahol ezek a tantárgyak– egyebek mellett földrajz, biológia, kémia - központban vannak - fűzte hozzá Benedek Miklós.

A múlt évben és idén is indult Simon Alexandra Zoé, a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskola tanulója, aki újságunkkal megosztotta tapasztalatait.

– Tavaly a Kaán Károly versenyen elég nehéz feladatok voltak, viszont a tavalyi felkészítő tanárommal nagyon sokat tanultunk rá, így sikerült is bejutnom a megyeire. Nem mondom, hogy könnyen ment, de a hatodik osztályosok közül én lettem a legjobb a suliban. Igyekeztem – árulta el Simon Alexandra Zoé.

Gerencsér Dóra

Fotók: Czigóth Sándor