Kanizsai ingatlanpiac – Egyre népszerűbbek a családi házak

facebook megosztás

Robbanásszerű kereslet mutatkozik az ingatlanpiacon a családi házak iránt. A kanizsai és környékbeli tapasztalatok szerint leginkább a kisebb, felújítandó ingatlanok iránt van érdeklődés.

Az elmúlt hónapokban az ingatlan szektor összeomlásától tartottak a koronavírus miatt, erről szóltak a hírek. A tapasztalatok és a számok viszont nem ezt mutatják. Átrendeződés viszont valóban történt az elmúlt időszakban.

– A kereslet leginkább a kisebb értékű, zömében felújításra is szoruló, agglomerációban található házas ingatlanokra irányul. Nagyon sokan a vírushelyzet alatt kénytelenek voltak rádöbbenni arra, hogy a városi lét nem minden esetben nyújt nekik tökéletes biztonságot. Sok családban az a képzet kristályosodott ki, hogy érdemesebb lenne egy apróbb gazdasággal, kerttel, egy könnyebben fenntartható és olcsóbb árfekvésű házban folytatni a családi életet – mondta Majos Amira, a  Duna House irodavezetője.

Az ingatlanszakmában dolgozó értékesítők tapasztalata szintén alátámasztja a piaci kereslet elmozdulását, a szakemberek szerint ennek több oka lehet. 

– Az első az, hogy nagyon sok támogatást kapnak az államtól. Itt gondolok a babaváró hitelre, falusi CSOK és hasonlók. A másik az, hogy felkészülnek a következő hullámra, ami miatt szeretnének családi házban lenni, hogy talán könnyebben átvészelik ezt az időszakot, mint amikor be vannak zárva az emberek – árulta el Fehér Mónika értékesítő. 

A hitelfelvételek iránt is folyamatos az érdeklődés. A koronavírus megjelenése óta pedig egyre inkább teret nyert a digitális, online ügyintézés.

– A bankok is megpróbálják kiszervezni a tevékenységet a fiókból, a vírushelyzetre tekintettel minél kevesebb érintkezés legyen. Ebben már az ingatlankeresés résznél mi belépünk, elő tudjuk készíteni a hitel igényt, képességet. Tehát egészen a szerződéskötésig elő tudjuk készíteni, egy érintkezés elegendő a bankfiókban, a szerződés aláírása – fejtette ki Hirt Attila pénzügyi tanácsadó.  

Érdekes zalai tendencia az ingatlanpiacon a távoli, nagyvárosokból érkező vásárlók megjelenése, illetve a befektetők érdeklődése, utóbbi elsősorban a fürdővárosok környékére korlátozódik. Nagykanizsát illetően pedig a szakemberek azt mondták: a Csónakázó-tó iránti egyre nagyobb érdeklődés miatt a környékbeli úgynevezett zártkerti ingatlanok robbanásszerű felértékelődése várható. 

V.A.

(Borítókép és fotó: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.