Kerti hulladékégetés – Fontos a szabályok betartása

facebook megosztás

Továbbra is sokan panaszkodnak a kerti hulladék égetése miatt. A megadott időszakon kívüli tüzelés mellett sok jelzés érkezik arról is, hogy bizonyos személyek lakossági hulladékot égetnek a városban.

Október elsejétől a belvárosban a hét első két munkanapján, zártkertekben vasárnap és az ünnepnapok kivételével minden nap, reggel 8 és 18 óra között lehet csak növényi hulladékot égetni. A fő problémát azonban az okozza, hogy sokan nem csak biohulladékot tüzelnek el.

– Sokan vannak, akik nem tartják be, de talán még ennél súlyosabb az, hogy olyan szemetet égetnek el kültéren, amelyek nemcsak rákkeltőek, hanem adott esetben egészségkárosítóak is. Ez sokkal nagyobb probléma. Nyilván a közterület-felügyelet csoportja megpróbálja feltérképezni ezeket a nehézségeket, illetve intézkedni, de még mindig azt tapasztaljuk, hogy még mindig a tűzre rakják a nem oda illő elemeket – mondta el Gábris Jácint önkormányzati képviselő.

Amennyiben a közterület-felügyelők szabálysértéssel találkoznak, pénzbüntetéssel is szankcionálhatnak egy-egy kihágást.

– A hulladékmennyiségétől függően, illetve rendszeresen vagy eseti alkalommal történik a szabályszegés a felügyelők a figyelmeztetéstől a feljelentésig tudnak élni. Az elmúlt időszakban egy feljelentésünk volt, amikor tiltott időszakban, nagyobb mennyiségű hulladékot égetett az úriember – fogalmazott Bakonyi Tamás, a Közterület felügyelet vezetője.

Korábban beszámoltunk már arról, hogy a hulladékégetés mellett régóta húzódó probléma a tűzgyújtási tilalmi rendelet megszegése is Kanizsán és környékén.

G.D.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.