Kezd visszaállni a régi rend a patikákban

Márciusban több mint 30%-kal növekedett a forgalom a patikákban, most úgy tűnik, kezd visszaállni a régi rend és a második hullám ellenére sincs már kiemelkedően nagy tömeg a gyógyszertárakban. 

Szeptember második felében újra tapasztalható volt egy kisebb forgalomnövekedés, de a Zala Megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint nem jelentős ez a változás.  

– Március-április hónap folyamán valóban ez a meglepetésszerű helyzet eredményezett egy felvásárlást, de most augusztusban és szeptemberben és ősszel nem. Talán szeptember második felében ez a kis megbetegedési hullám - ami egyrészt köszönhető az iskolakezdésnek - talán egy picit, de ez olyan jelentéktelen, hogy ez nem nevezhető egy második jelentős felvásárlási hullámnak – nyilatkozta Lukács Mária, a Zala Megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke.  

Huszár Józsefné elmondása alapján egy hónapban csak egyszer jár patikába, de akkor egy kisebb szatyorral tér haza.

– Azért jövök, hogy a papának kiváltom a gyógyszert, mert ő nem tud eljönni. Magamnak meg egy hónapban egyszer jövök. Szedek vérnyomáscsökkentőt, mást nem – árulta el Huszár Józsefné.  

A szakemberek szerint a vásárlások jelentős része a házi patikák feltöltését szolgálta. Illetve nagy számban megjelent azoknak a krónikus betegeknek a gyógyszerigénye, akiknek az első hullám kihirdetését követően az orvos akár 2-3 hónapra előre is felírta a gyógyszereit.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)