Kisasszony napja Kiskanizsán

facebook megosztás

Kisasszony napján, szeptember 8-án újra virágba borultak az út menti keresztek Kiskanizsán. Országosan szinte egyedülálló a hagyomány, amit a helyi asszonyok anyáiktól, nagyanyáiktól örökölnek. Tegnap, Szűz Mária születésnapján kora este gyűltek össze egy-egy utcából, közös imádságra.

A Szent Flórián téri kápolnánál is imádkoztak a környékbeliek Kisasszony napján, a kápolnát és a mellette lévő keresztet már napközben felvirágozták.

– Nem tudunk arról, hogy a környéken valahol lenne hasonló, de azt sem tudjuk, hogy ez a szokás mikor, hogyan, hol kezdődött. Csak azt tudjuk, hogy az anyáink, nagyanyáink is imádkoztak a kis szűzanya napján a feldíszített kereszteknél, és ez a hagyomány öröklődött – árulta el Horváth Jánosné.

A Bajcsy-Zsilinszky utca végénél sokan gyűltek össze. Egy-egy kereszt ápolása, környezetének rendben tartása öröklődik, de a környéken élők is segítenek az év folyamán. Kisasszony napjára többen hordják a virágot Kiskanizsán.

– Összegyűjtik kalákába, itt a Horváthéknál egész délelőtt fonták a koszorúkat, itt csinálták. Mindig ugyanazok. Akár tudnak menni, akár nem, nagyon aranyosak, nagyon segítőkészek. És nem hagyjuk, addig amíg vagyunk, a hagyományt – fűzte hozzá Horváthné Vadász Mária.

A keresztek díszítése mellett a közös imádság is fontos a kiskanizsaiak számára, egy-egy keresztnél általában egy órát töltenek a környékbeliek.

– Délután 4-5 óra körül, vagy ki, mikor ér rá, összejövünk. Az utcabeliek, de többen a Március 15. térről is jönnek, főleg idősek. Sajnos nagyon sokan nem tudnak már eljönni, mert fáj a lábuk, nem tudnak menni, azért mindig gondolunk rájuk is – mondta el Vild Károlyné.

A Kisasszony napját megünneplő kiskanizsaiak tartanak attól, hogy ha a generációjuk eltűnik, vele együtt a hagyomány is feledésbe merül.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.