Koronavírus – A szennyvízből Nagykanizsán még nem kimutatható, de közeleg…

facebook megosztás

A kommunális szennyvízből vett minták elemzése alapján Nagykanizsán még nem kell tartani a tömeges megbetegedésektől. A kutatók május óta tanulmányozzák a koronavírus szennyvízben található nyomait.

A Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a MOL együttműködésével hónapok óta azon dolgoznak szakemberek, hogy még a tesztelés előtt megismerhetővé váljanak hazánkban a koronavírussal fertőzött térségek. A kutatók által vett szennyvízmintákban található vírusnyomok elemzésével ugyanis a járvány helyi terjedésének korai szakaszában észlelhető a vírus megjelenése. A szakemberek előtt korábban is ismeretes volt, hogy a szennyvízből igazolható a vírusok, baktériumok jelenléte, így a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben.

– A SARS-CoV-2 vírus örökítő anyaga jelen van a fertőzöttek székletében, így bekerül a szennyvízbe, amelyből 3-4 nap után kimutatható. Ezen módszerrel pedig sokkal hamarabb detektálható a vírus jelenléte, mint az egyes személyek tesztelésével – hangsúlyozta Galambos Ildikó, a Pannon Egyetem Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ kutatásvezetője.

A vírus örökítőanyagát nemcsak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, valamint az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik a szennyvízbe. A kutatók által észlelt örökítőanyag mennyisége így az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben. A szennyvíz tesztelése ezáltal egy korai, figyelmeztető jelzést adhat a vírus megjelenésére, vagy visszatérésére.

–  A vizsgálatoknál előfordul olyan is, hogy „álpozitív” eredményt kapunk. Ez azt jelenti, hogy egy olyan génszakaszt sikerül duplikálnunk, amely alapján Covid-19 megbetegedés feltételezhető, azonban további analízis, újabb génre történő vizsgálattal augusztus végéig igazoltuk a negatív eredményeket. Szeptember elejétől méréseink alapján már fellelhető az ország több pontján a vírus örökítőanyaga a szennyvízben – tudtuk meg Galambos Ildikótól, aki ismertette:

– Az országban a kiválasztott mintaterületeken kollégánk a szennyvízből vesz mintát, melyet ezt követően hűtve, 4 °C-on szállít Nagykanizsára. Itt a MOL által rendelkezésre bocsátott laboratórium helységekben az 1 literes homogén szennyvízmintákból 2 napos tisztítási és koncentrálási folyamat során vonjuk ki a vírus örökítőanyagát. Ezt már -80°C-ra lefagyasztjuk, majd a Pécsi Tudományegyetemre visszük.

– Az új koronavírus örökítőanyagának vizsgálatánál viszonylag nagy számú megbetegedés szükséges egy adott területen a pozitív eredményhez. Jelenleg még éppen a kimutatási határon billegnek az értékek, de hamarosan várható ennek változása, ahogy ezt a legutóbbi mérési eredményeink már mutatják – tette hozzá Oláhné Horváth Borbála, a Pannon Egyetem Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ Víztechnológiai Csoport kutatója.

A mérések alapján Győr és Debrecen városában már az emelkedés megkezdődött, míg Budapesten a fertőzöttek magasabb számára lehet következtetni. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzheti meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Ezen módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri. Az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés.

Gerencsér Dóra

Fotó: Horváth Zoltán

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.