Koronavírus – Közművelődés jogszabályok mentén

facebook megosztás

A hullámzó koronavírus-helyzet mellett a jogszabályi változások is befolyásolják a kulturális intézmények dolgozóinak életét. A rendelkezések a legtöbb esetben érintik a kultúrára szomjazókat is. A területen dolgozó munkavállalókat pedig hatványozottan. A Nemzeti Művelődési Intézet a járásban dolgozó munkatársak tájékoztatása érdekében tartott szakmai napot Nagykanizsán.

Időszámításunk előtt és után. Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Intézmény igazgatója ezt a kifejezést használta, a 2020-as évre vonatkozóan, ami a közművelődés mindennapjait érinti.

– Megcsappantak a lehetőségeink, egyrészt a létszámkorlát miatt, de még szerencsés helyzetben vagyunk. Hiszen a színháztermünk 474 főt képes befogadni, és mint ilyen, a tűréshatárt nem súrolja – így kezdte mondanivalóját a KKK igazgatója arra a kérdésre reagálva, hogyan élik meg ezeket a hónapokat a jogszabályi változások és a vírushelyzet mellett a művelődési intézmények.

Maszkviselés, kézfertőtlenítés, digitális hőmérők beszerzése… A biztonsági előírások be vannak tartva.

 – Próbálunk hadrendbe állni, és a munkánkat végezni a továbbiakban is. Nem egyszerű. Vannak időskorú csoportjaink, akik nem szeretnének lemaradni a kulturális eseményekről. Nagyon bízunk abban, hogy nem lesz újra teljes zárva tartás – fogalmazott Kovácsné Mikola Mária.

A közművelődési intézmények működését jelenleg viszont nem csupán a vírushelyzettel összefüggő jelenségek befolyásolják. Több jogszabályi változás van, ami az egyes intézmények létszámára is hatással lesz. Most még a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alá tartoznak a munkatársak, de a 2020. évi 32. törvény arról szól, hogy e státusz alól kivezetik a kultúra területén dolgozó szakembereket, akik a hatályba lépést követően a Munka Törvénykönyve alá fognak tartozni. A 2020. november 1-i határidő pedig vészesen közeleg.

– Október 31-ig még közalkalmazottak vagyunk. A Kanizsai Kulturális Központnak van három fő intézményegysége: a Hevesi Sándor Művelődési Központ, a Medgyaszay Ház és a Móricz Zsigmond Művelődési Ház. Ezen kívül négy városrészi kulturális telephely működik: Kisfakoson, Bagolán, Sáncban és Bajcsán. Erre a közművelődési feladatellátásra vagyunk - jelen pillanatban - 29-en. 31 álláshelyünk van, két álláshelyet még nem tudtunk betölteni. A Munka Törvénykönyve alá történő átállás során négy kollégánk mondta azt, hogy nem szeretne velünk tovább dolgozni. Maradunk 25-en. Ez így a jelen pillanatban még megoldható, vállalható. De bízunk abban, hogy a vírus egyszer majd feladja. Akkor viszont egyre több rendezvényünk lesz, és a kiszolgáló személyzetet muszáj bővítenünk. Ez még a jövő kérdése… – így vázolta a jelenlegi helyzetet a KKK igazgatója.

A járásban dolgozó szakembereket és önkormányzatokat azonban más jogszabályi változások miatt is fel kell készíteni. Ezzel a témával kapcsolatban a Nemzeti Művelődési Intézet Zala megyei igazgatója adott felvilágosítást.

– Az 1997. évi 140-es törvényben foglaltaknak megfelelően 2021. január 1-től a legkisebb településen is legalább egy középfokú végzettséggel rendelkező közművelődési szakembernek kell a szakmai feladatokat ellátni. Ez a feladat nagy kihívás a Nemzeti Művelődési Intézet számára, mert Zala megyében 50%-os közművelődési szakember hiánnyal küzdünk. A leendő szakemberek beiskolázását meg kell valósítanunk. Ennek semmi akadálya, egyetlen kitétel van: a közművelődésben majdan dolgozó kollégáknak érettségivel lehet részt venni az OKJ-s képzésben – mondta el Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának igazgatója.

A megyében a nagykanizsai programot követően újabb szakmai napokat és fórumokat folyamatosan tartanak a járási központokban, ahová az érintett feleket - a közművelődési szakemberek mellett – a települések polgármestereit, jegyzőit várják.

Vincze Adél

Fotó: Horváth Zoltán

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.