Koronavíus – Életbe léptek a szigorúbb biztonsági szabályok

Hétfőtől kötelező a megfelelő maszkviselés, és már nem csak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. Az arc eltakarására a sál nem elegendő, az előírás szerint szabályos maszkot kell viselni. A hatósági áras a PCR-teszt, 19 500 forintnál egyetlen egészségügyi szolgáltatónál vagy laboratóriumban sem kerülhet többe. Szintén fontos rendelkezés, hogy mától a szórakozó- és vendéglátóhelyek csak 23 óráig lehetnek nyitva. 

Szombattól ismét rendszeresen tart online sajtótájékoztatót az Operatív Törzs. Az ismertetőn Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: nyár elején nyugvópontra helyeződött a járvány, de tudták, hogy nem ért véget. A vírus jelenleg egy teljes más arcát mutatja, így a szakemberek a védekezés második hullámában egy másik stratégiát alkalmaznak.

– Láthatjuk az adatokból, hogy míg a tavasz folyamán elsősorban az idősek voltak érintve a járványban, ebben a szakaszban, a második hullámban jellemzően a fiatalok érintettek. Egészen pontosan, a mai helyzet alapján a 20-29 éves korosztály a leginkább érintett a pozitív esetek számát tekintve – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A mai tájékoztatón ismertetették a szerdai bejelentési csomag részleteit. Így arról is szó volt, zenés-táncos rendezvényeket csak 500 fő alatt lehet tartani, és az ilyen programok nem tarthatók 23 óra és másnap reggel 6 óra között. Fontos, hogy az időkorlát vonatkozik a vendéglátóhelyekre is.

– Mai naptól a zárt helyen, illetve a nem zárt helyen tartott zenés-táncos rendezvények abban az esetben tarthatóak meg, amennyiben a helyszínen, egyidőben megjelenők létszáma az 500 főt nem haladja meg. A zenés-táncos rendezvényeken, valamint a vendéglátó üzlet területén 23 óra és másnap reggel 06 óra között tartózkodni tilos – emelte ki Kis Róbert rendőr alezredes. 

Szeptember 21-től Magyarországon is tizennégy helyett tíz napig tart a kötelező karantén időtartama.  

– Ez egy tapasztalati következtetés, a tavaszi időszakhoz képest látjuk azt, hogy jellemzően a betegség lappangási ideje 5-6 nap. S úgy tűnik, hogy a tíznapos otthontartózkodás kellő biztonságot ad a betegség továbbadását illetően, így egységessé vált a szabályozás – tette hozzá  Müller Cecília.

A mai adatok szerint 876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 18 866 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, valamint elhunyt három krónikus beteg. Internetes bejegyzések szerint Nagykanizsán a ma reggeli adatok szerint 108 ember áll aktív járványügyi megfigyelés alatt.

M-B.GY.

(Borítókép: koronavirus.gov.hu)