Kötelező a maszk?!

facebook megosztás

Sok vita van a maszkkal kapcsolatban. Vannak, akik minden szabályt követve használják a maszkot és az egyéb fertőtlenítésre alkalmas szereket, de sok olyan is akad, akinek teljesen ellentétes a véleménye erről a helyzetről. Friedmann Valéria rutinos és tapasztalt zöldséges, aki majd’ 30 éve szolgálja ki vásárlóit a legnagyobb odafigyeléssel. Ő már a vírus első szakaszában megkövetelte dolgozóitól, hogy tartsanak be minden óvintézkedést. 


Friedmann Valéria

Letépték a bolt ajtaján lévő plakátot

– Én megkövetelem a maszkviselést. Féltem magamat, a családomat és a dolgozóimat is. Nem engedem be a vásárlókat maszk nélkül, és a dolgozóimmal is papírt írattam alá, hogy kötelesek hordani, és nem engedhetik be a vásárlókat sem maszk nélkül. Ezen felül minden boltba belépő embernek fertőtlenítenie kell a kezét, ezt is elvárom. A vevők közül természetesen vannak olyanok, akik ezt nem hajlandók elfogadni. De kivételek mindig vannak. Volt olyan eset is, hogy a bolt ajtajára kitett maszkviselési szabályt jelző papírt tépte le valaki, mert nem engedtük be az üzletbe. Az idősebb asszonyoknak, néniknek is nehezen magyarázom el, hogy kötelező és nem jöhet be. Eddig ilyen nem volt. Ilyenkor az a megoldás, hogy a néni kint megáll a járdán, bediktálja, mit szeretne, az eladó maszkban, gumikesztyűben kiviszi, és úgy adja oda a vevőnek. Azt látom, hogy egyre nehezebben fogadják el az emberek a maszkot, és sok harcot vívunk emiatt. Egyre jobb az, hogy házhoz szállítást kérnek. Ez nekünk is és nekik is jó megoldás, amivel teljes mértékben elkerüljük az érintkezést.

Kétnaponta fertőtlenítem az autót, amivel szállítok

– A vírus első szakaszában rengetegen kértek így segítséget, sokan voltak karanténban. Akkor a GYES-en lévő anyukák és a fiatalok igényelték inkább, most viszont az idősebbek, öregek és a krónikus betegségben szenvedők kérnek kiszállítást. Ez több szempontból is jó, hiszen a kiszállított árut nem a boltból viszem, hanem a raktárkészletből szedem össze. Így mindig friss gyümölcsöt és zöldséget viszek, s azt nem tapogatják előtte össze tízen-huszan, akár többen is. A kocsit, amiben szállítok, kétnaponta fertőtlenítem, és a pénzt sem veszem át közvetlen. Telefonálok, hogy mikor viszem a csomagot, s mennyibe fog kerülni, a vásárló pedig kiteszi a borítékot, és elmondja, milyen címletet rakott ki. Én leteszem a termékeket az ajtaja elé a visszajáróval, és már indulok is tovább. Valamikor azt sem tudom, kinek viszem ki, mert nem látom az arcokat.

A jelenleg meghozott döntések szerint, ha valaki egy boltban nem visel maszkot, akkor a vásárlót és a boltost is megbírságolják. A boltos második esetben figyelmeztetést is kap, harmadik esetben pedig bezárják az üzletet. Természetesen, akik nem hisznek a maszkviselés szabályaiban most nem szerettek volna nyilatkozni, érthető okokból. Elmondták, hogy szerintük nem ez a megoldás, hiszen rengetegen hordják ugyanazt a maszkot hetek, sőt hónapok óta. A vásárlók között szintén megoszlanak a vélemények. 

Minden üzlet és bevásárlás után fertőtlenítek

Mindig felteszem a maszkot az üzletekben, de kesztyűt nem hordok, szerintem jobb a fertőtlenítő folyadék. A gumikesztyűbe csak beleizzad a kezem, sokkal rosszabb és kényelmetlenebb abban lenni. Inkább minden üzlet és bevásárlás után fertőtlenítek, s ha hazaérek, akkor otthon is első a kézmosás ­­– árulta el egy helyi lakos.

Azonban egy másik vélemény is rögtön hangot adott lapunknak.

Inkább be sem megyek oda, ahol kötelező

Az első hullám mikor elkezdődött, nem is lehetett maszkhoz jutni, akkor nem is volt kötelező. Most, hogy mindenki vásárolhat maszkot, így már kötelezővé teszik? Nem értem, miért van ez, ezért nem hiszem, hogy folyton maszkot kéne viselnem. Inkább be sem megyek oda, ahol kötelező. Szerencsére van bőven olyan hely a városban, ahol nem lincselnek meg, ha nincs rajtam.

Vannak hivatalosan is kivételek. Nem kell szájmaszkot viselniük a kisgyermekeknek 3 éves korig, a bölcsődés és óvodás gyermekeknek. Felvételi vizsgákon, záróvizsgákon, nyelvvizsgákon, állami nyelvvizsgákon sem kötelező a maszkviselés, valamint a kivétel vonatkozik az autistákra is.

Hajnes Rita

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.