Közgyűlési előzetes, avagy…

Háborúban nem lehet építkezni..!(ÉVE)/A Facebook-felszólítgatások helyett közösen kéne tenni a városért..!(Fidesz)

A múlt héten beszélgettünk a szeptember 28-i, soron kívüli közgyűlés legfontosabb pontjairól, várható hangvételéről a frakcióvezetőkkel. Az előterjesztések ekkor még nem voltak feltöltve, jegyző által ellenjegyezve, így - a teljesség igénye nélkül - azon témák közül emeltek ki néhányat a városatyák, amelyekről érintőlegesen vagy közvetlenül, de biztosan szó lesz a hétfői tanácskozáson. 

Szinte nem volt olyan kanizsai az elmúlt hetekben, aki ne foglalt volna valamilyen formában állást a Kanizsa-Budapest közötti közvetlen buszjáratok megszüntetésével kapcsolatban. Lapzártánk előtti este jött Cseresnyés Péter bejelentése, miszerint többszöri tárgyalás eredményeképpen sikerült elérni, hogy négy busszal lehet majd naponta közlekedni a fővárosba és vissza.

– Az a minisztérium, amelyben Cseresnyés Péter államtitkár, egy tollvonással megszüntette a Nagykanizsa-Budapest közötti nyolc pár buszjáratot. A kérdés az, hogy Cseresnyés Péter tudott-e erről. Ha igen, akkor megvan abban a felelőssége, hogy elvették a buszokat. Ha pedig nem, akkor az azt mutatja, hogy a saját minisztériumában is súlytalan. Szép dolog, hogy most a felét visszaadják, csak nem elegendő. Ha egy tolvaj ellop valakitől ezer forintot, majd abból 500-at visszaad, akkor a tolvajt sem dicsérjük meg, hogy milyen rendes ember – fogalmazott Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője.

Szabó Szilárd szerint a végső cél az, hogy 2-3 óránként induljon busz vagy vonat Nagykanizsáról Budapestre. A városlakók közlekedését pedig a 18-as járat útvonalának meghosszabbítása is segíteni fogja.

– 20 perces időközönként indulna a vasútállomásra, minden nap. Ezt egyébként én kicsit sűrűnek találom, de megszavaztuk, ez így fog elindulni. A tárgyalásoknak köszönhetően már a jövő hétre vagy október elejére elkészülhet az a menetrend, amelybe a visszaállított buszjáratok s a bővülő vonatjáratok is szerepelni fognak – tette hozzá a Fidesz-frakció vezetője.

Fodor Csaba még három pontot emelt ki a beszélgetés során. Ilyen volt az októberi választások után kinevezett önkormányzati cégvezetőket ért támadások, kritikák, a HACSuNK működése, illetve a Deák téri kandeláberek finanszírozása.

– Lesz a HACSuNK-kal kapcsolatos napirend, mert szeretnénk végre tisztán látni. Természetesen tudjuk, hogy roppant mód zavarja a helyi Fideszt és a polgármestert, hogy olyan embereket állítottunk a cégek élére, akik tudnak és akarnak dolgozni. Amennyiben részükről van olyan szándék, hogy ne biztosítsuk a médiaház működését, annak csak egy oka lehet: nem akarják, hogy a városlakók tisztességes tájékoztatást kapjanak. De nem csak a médiaházat éri támadás, hanem a városfejlesztőt és a Kanizsa Rehabot is. Én ezt puszta személyeskedésnek tartom, ami nem szerencsés, már csak azért sem, mert folyamatosan arról beszélnek, hogy ők együttműködni szeretnének, közben meg olyan posztok jelennek meg a polgármestertől, amik nem ezen irányba hatnak. Elfelejtik, hogy háborúban nem lehet építkezni.

– A kandeláberek ügye pedig jól igazolja, hogy az előző városvezetés miként kezelte a fejlesztéseket. Kiderült, hogy a kandelábereket kihagyták a Deák téren. Ez nevetséges, jól mutatja, hogy mennyire nem volt körültekintő az egész előkészítés. Mi örömmel vesszük, ha a Fidesz-frakció és Cseresnyés Péter ezt kifizeti, ez egy nemes felajánlás – tette hozzá Fodor Csaba.

Szabó Szilárd még két témát érintett. Ezek között szerepel a maszkok kérdése, valamint a szúnyoggyérítés ügye.

– Polgármester úr és a Fidesz-frakció kezdeményezte azon maszkok kiosztását, amiket az önkormányzat megvásárolt a Rehabtól, mintegy 40 ezer darabról van szó. A kiosztására tettünk kezdeményezést a Schauta Marcell képviselőtársam által vezetett Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság felé. De eltelt már egy hónap, mégsem állt fel egy megfelelő team, amit ők egyébként a legutóbbi közgyűlésen már beharangoztak. Polgármester úr írásban jelezte, hogy vegyék nagyon komolyan fontolóra ezt, s most, a második hullám kezdetén alakítsuk ki a megfelelő koncepciót.

– Legutóbb már szóvá tettem a nyári szúnyogirtás kérdését, de érdemi választ nem kaptam. Az ÉVE közösségi felületén nyíltan felszólította polgármester urat, hogy tegyen az ügy érdekében. Polgármester úr bizonyíthatóan, több alkalommal megkereste levélben, szóban, s személyesen is a katasztrófavédelmet, hogy kiharcolja a többszöri gyérítést. Ez sikerrel is járt. Felszólítást tettem a környezetvédelmi bizottság felé, hogy lássam, mit tett az ÉVE ebben az ügyben. Válaszul kaptam egy többoldalas levelet, ami mindenről szólt, csak a feltett kérdésemre nem válaszolt, tehát elnök úr nem tudta igazolni, hogy ők is megtettek mindent a cél érdekében. Számomra egyértelmű, hogy a városlakók érdekeit kell szolgálni, felülemelkedve a politikai érdekeken. Ne a közösségi oldalakon menjen a felszólítgatás, hanem együtt tegyünk minél többet Nagykanizsáért!

Információink szerint a városban raktározott 40 ezer mosható maszk további sorsát illetően komoly nézetkülönbség alakult ki a felek között. Erre a témára jövő heti lapszámunkban visszatérünk.

(Az írás megszületése után felkerült a 28-i soron kívüli ülés napirendje a város honlapjára.)

Mikó-Baráth György

(Borítókép és fotók: Archív/Horváth Zoltán)