Kultúr Korzó – Színes programok a szürke hétköznapokban

facebook megosztás

A korzózóktól volt hangos az Ady utca szeptember 7-től 11-ig. A Honvéd Kaszinó és az Eraklin Táncklub Egyesület idén is megszervezte az ötnapos programsorozatot. A Kultúr Korzó tavasz óta az első nagyszabású rendezvénye volt a városnak.

A nagysikerű kezdeményezés még 2016-ban indult útjára, azóta Nagykanizsa belvárosa már többször alakult át Kultúr Korzóvá. A szervezők célja, hogy megszínesítsék és kulturális élettel töltsék meg városunk hétköznapjait. Idén a tavaszi esemény elmaradt, de a múlt heti, még nyárias időjárású, őszi napokon a kultúra különböző műfajaival találkozhattak a sétáló utcára látogatók. Tánc, irodalom, zene, képző - és fotóművészet is szerepelt a heti repertoárban. Korosztálytól függetlenül, többféle érdeklődési körben várták az embereket kora délutántól egészen az esti órákig.

Az Ady utca már a megnyitó előtt benépesült, és attól kezdve nem volt olyan nap, amikor üresen találtuk volna, igazi kulturális forgatag alakult ki. A programok két színpadon zajlottak, többféle tánc- és zenei stílus is bemutatkozott, ezen kívül divatbemutató, veterán kerékpárok és kutyabemutató is várta az érdeklődőket. A szervezők az utca látványos díszítéséről is gondoskodtak, bicikli, esernyő, dob, de az Eraklin táncosok régi ruhái is „lógtak a levegőben”. A klasszikusok sem hiányozhattak az utca kínálatából: kürtőskalács, pattogatott kukorica és vattacukor az édesszájúaknak, kenyérlángos a sós íz kedvelőinek.

Szellemi felfrissülés és kikapcsolódás egyben

Nem csak a kultúra miatt, az emberi kapcsolatok szempontjából is meghatározó a korzó, hiszen lehetőséget ad régi barátságok megerősítésére, de új kapcsolatok is könnyen kialakulhatnak. Ez idén még erőteljesebben érezhető volt, hiszen a pandémia miatt egy hosszú, csendes időszakon van túl a város. A koronavírus azonban nem árnyékolta be a rendezvény napjait, a jókedv és az öröm jellemezte a hangulatot. Résztvevők, szervezők és fellépők egyaránt lelkesen járultak hozzá a Kultúr Korzó színvonalához.

Kálloy és Hrutka

Javarészt az utcában működő művészeti csoportok munkáját, illetve a városban tevékenykedő egyéb kulturális szervezeteket mutatta be a programsorozat, de a csütörtök este Kálloy Molnár Péter és Hrutka Róbert közös műsorától volt hangos. A művészek egy rendhagyó – a színház és egy zenés fellépés határán mozgó – előadással készültek a kanizsaiaknak. A színművész és a zenész egyetértettek abban, hogy a szabadtéri eseményeknek sajátos varázsa van, ilyenkor a spontaneitás és a jó hangulat a lényeg, ezt tartották szem előtt a nagykanizsai műsoruk alatt is.

Ez a hét is véget ért

Az ötnapos rendezvénysorozat a jazz világnapjának megünneplésével zárult péntek este. A Honvéd Kaszinó a Vörös Niki Quartet koncertjével és Ludvig Dániel kiállításával emlékezett meg a jeles napról. A szervezők szerint az emberek részéről egész héten nagy volt az érdeklődés a különböző programok iránt.

Nagy örömmel zárjuk a Kultúr Korzót itt az Ady utcán. Azt hiszem, hogy minden eddiginél sikeresebbnek mondhatjuk, bár mindegyiket nagyon szerettük. Sokféle generációt és művészeti ágat meg tudtunk szólítani. Mindent meg tudtunk jeleníteni a népzenétől kezdve, a komoly zenén át a jazzig – mondta el lapunknak Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója.

Lekszikov Csaba, az Eraklin Táncklub Egyesület elnöke elárulta, hogy nagy volt a bizonytalanság a szervezés lebonyolításkor, de végül minden kedvezően alakult.

Az emberek ki vannak éhezve az olyan jellegű összejövetelekre, amikor sétálgatva akár társas kapcsolatokban vehetnek részt, beszélgethetnek egy ital mellett, és közben egy kulturális programot is megnéznek. Idén is sikeres volt a rendezvény, bár nehéz volt úgy nekiállni, hogy nem tudtuk, meg tudjuk csinálni vagy nem, de szerencsére sikerült, és mindenki nagyon elégedett.

A visszajelzések alapján a Kultúr Korzó idén is teljesítette a célját: kizökkentette a kanizsaiakat a szürke hétköznapokból, és összehozta az embereket egy kis kultúra erejéig.

Körtvélyessy Vivien

Fotók: Horváth Zoltán és KanizsaTV

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.