Letenyén is van igazolt koronavírussal fertőzött

– A járvány által leginkább most a fiatal, 20-29 éves korosztály érintett – hangsúlyozta Müller Cecília az Operatív Törzs mai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos arra is kitért, hogy a védekezés része az, hogy szigorúbban és több helyen kell a maszkot viselni, hiszen így lehet megakadályozni, hogy az emberek átadják egymásnak a vírust.

Információink szerint hétfő reggelig Kanizsán 34 főnél mutatták ki a fertőzést, Letenyén pedig egy új, igazoltan pozitív, koronavírussal fertőzött személy van. Az elmúlt 24 órában 633 fővel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ezzel 19 499 beazonosított fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon. Ugyanakkor nyolc krónikus beteg elhunyt, így az elhunytak száma 694 főre nőtt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi eljárásrenddel kapcsolatban elmondta: számos rendelkezés már a június 12-én kiadott eljárásrendben is ugyanúgy szerepelt, mint a tegnaptól hatályos rendeletben.

– ­Egy olyan összefoglaló eljárásrendet tartalmaz, amiben valamennyi kérdés szerepel. Tehát a háziorvosra tartozó ellátási rend, a betegellátásra vonatkozó rend, definíciók, a WHO definíciói és minden olyan tudás összpontosul benne, amit a járvány kezdete óta nyertünk – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Már a korábbi időszakban is megfigyelés alá került több letenyei lakos, az elmúlt napokban pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján igazoltan pozitív teszttel rendelkező személy is van a településen.

Farkas Szilárd, a határ menti város polgármestere tájékoztatta az esetről a lakosokat, illetve felvette a kapcsolatot a fertőzött személy háziorvosával. Jelenleg a kontaktkutatások zajlanak, több érintett tesztelése is megtörtént, az eredmények néhány nap múlva várhatók.

– Ilyenkor az eljárás az az, hogy mivel a tesztje pozitív lett, ezért szigorúan az otthonában kell tartózkodnia. Az édesanyja is otthon van, de egymástól el vannak különítve. Amíg a szokásos tünetek fennállnak, addig otthon is kell maradnia és ezt követően pedig lehet kérni a tesztelését. Amennyiben a tesztek negatív eredményt mutatnak, akkor elhagyhatja az otthonát – fogalmazott Farkas Szilárd, Letenye polgármestere.

A városvezető fokozottan kéri a letenyei lakosokat, hogy tartsák be a járványvédelmi előírásokat, így például használják a maszkokat és gyakran mossanak kezet.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)