Magyar szőlő a piacokon

facebook megosztás

A külföldi import szőlő mellett már egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg a piacokon a magyar szőlő is. Az árat illetően nincs jelentős különbség, a magyar árut mégis szinte csak a kistermelőknél lehet megvásárolni.  

Kevesen foglalkoznak csemegeszőlő termeléssel nagyobb mennyiségben, hiszen munkaigényes tevékenység, fajtától függően pedig vannak kényesebbek is. Ábrahám János a borkészítés mellett csemegeszőlővel is foglalkozik, kimondottan a piac miatt telepített 8-10 fajtát az ültetvényére. Véleménye szerint a vásárlói szokások eltérőek.

– Mindenki másfélét szeret. Van aki a nagyáruházak kínálatán szocializálódott, neki a nagy szemű, kevésbé ízes fajta is megfelel, sőt, azt keresi. Van aki még a régi fajtákat is keresi, a borszőlők közül, a Hárslevelűt, Zalagyöngyét keresi és viszi. Mindegyikre van vevő, nyilván nem nagy mennyiségben. 50-100 kg-ot viszek egy-egy alkalommal a piacra, mert sokat nem vesz fel a kanizsai Vásárcsarnok – árulta el Ábrahám János, borász, őstermelő.

A Vásárcsarnokban nem is lehet túl sok helyen szőlőt találni, a kisebb árusok közt is csak elvétve van a pulton szőlő. Többen csupán a felesleget viszik a piacra.

Megvettük a birtokot, és elég sok szőlő termett rajta, amit a család nem tud megenni. Sok időnk nincs a permetezgetésre, de nem is nagyon használunk permetszert. A pluszt hozzuk el, hogy igazi magyar szőlő is legyen, amit magunk termelünk – mondta el Jandovics Istvánné.

A késői csemegeszőlőfajták még csak most kezdenek érni a környező hegyhátakon, így pár hétig még biztosan lesz magyar szőlő a Vásárcsarnokban.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)  

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.