Nem lehetnek nyugodtak a méhészek: már a méhkaptárakat is lopják

Zala megyében a Balatonmagyaród és Hídvég-puszta közti méhészetből loptak el tizennégy Zander rajládát méhekkel együtt, míg Baranyában Magyartelek külterületéről tulajdonítottak el hét Hunor méhcsaládot az egyik éjszaka.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az esettel kapcsolatban az Indexnek elmondta, 10-20 éve még speciális bűnbandák szakosodtak a kaptárak ellopására, amelyet azután eladtak egy másik méhésznek, de manapság eddig nem volt jellemző a lopás.

Ha mégis megtörténik, akkor a rendőrségi feljelentés mellett a régió méhészei felderítő tevékenységbe fognak, és körbejárják az adott terület méhészeteit, ellenőrzik a kaptárakat. Különös figyelmet fordítanak a közelben létesülő új méhészetekre.

A kaptárakat könnyen be lehet azonosítani, mert a méhészet bejelentésköteles állattartartási tevékenység, emiatt a tenyésztési információs rendszer alapján kötelező belesütni a kaptárakba a Nébihtől kapott egyedi azonosító számot.

Amennyiben elkapják a tolvajt, és kiderül, hogy tagja a 14 ezer tagot számláló OMME-nak, akkor azonnal távoznia kell, és büntetőeljárásban is felelnie kell a tettéért.

Forrás: agroinform.hu

(Borítókép: Shutterstock)