Nem mindenki ismeri a KRESZ-szabályokat a Rozgonyi utcában közlekedők közül

facebook megosztás

Nem ismerik a KRESZ-szabályokat a Rozgonyi utca úttestén közlekedők. A rendőrség észrevételei szerint nagyon sok konfliktus adódik a kerékpárosok és a gépjárművezetők között ezen az útszakaszon.

Az elmúlt évben a város több pontján merültek fel különböző közlekedési problémák. Az egyik kritikus helyszín a Rozgonyi utca, ahol sok konfliktus és baleset elkerülhető lenne, ha az autósok tisztában lennének azzal, hogy mikor haladhat a biciklis a kijelölt kerékpársávon, illetve milyen esetben pedig a gépjárműforgalommal együtt.

– A Rozgonyi úton a kerékpáros akkor közlekedik szabályosan a kerékpár sávon, ha az Erzsébet tér irányából a Sugár út irányába a sávon közlekedik. Aki a Huszti tér irányából az Erzsébet tér irányába közlekedik, ő szabályosan az úttest jobb szélén tud haladni. Ezt majd útburkolati jelekkel meg fogjuk erősíteni, hogy mindenki számára érthető legyen – mondta Miszlai Ákos, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály, osztályvezetője. 

A Via Kanizsa Zrt. - mint helyi útkezelő - forgalomtechnikai szemlét tartott a rendőrség és közlekedési szakemberek bevonásával, hogy megoldást találjanak a szabályok egyértelműsítésére.

– Nagyon sok autós nincs tisztában itt a közlekedési szabállyal és ezért többször előfordult már, hogy úgymond lekiabálták az úttestről a bicikliseket. Ezt szeretnénk úgy rendbe tenni, hogy egy tájékoztató táblán is megjelenítjük, hogy kinek hol kell közlekednie, illetve kerékpáros nyomot fogunk felfesteni a Rozgonyi utca úttestére az Erzsébet tér irányába – tette hozzá Szabó István, a Via Kanizsa Zrt. vezérigazgatója. 

A szakemberek szerint a KRESZ ismerete mellett a biztonságos közlekedéshez az is elengedhetetlen, hogy a forgalomban résztvevők értelmezzék és alkalmazkodjanak az eltérő forgalmi helyzetekhez.

K.V.

(Borítókép és fotó: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.