Népmesék, mondókák és népdalok a Mesebőrönd-ből/től

Szent Mihály napi vásárba kalauzolta a kicsiket szombaton Tamásné Deme Boglárka és Tőtős Hortenzia. A HSMK-ban tartott programon népmesékkel, mondókákkal és népdalokkal is ismerkedhettek a résztvevők. A két pedagógus már régóta ismeri egymást, pár hete pedig megalapították a Mesebőrönd nevű alkotó-fejlesztő bábos duót.

– Népmesékkel foglalkozunk. Mi magunk is olvassuk ezeket a meséket és aztán ezeket feldolgozva, népzenével kiegészítve mondókákkal, népi hagyományokkal gazdagítva, illetve hozzá kapcsolódó tárgyalkotással színesítve készítünk foglalkozásokat – mondta el Tamásné Deme Boglárka pedagógus.

A formáció célja, hogy a népmese, a népi mondókák, játékok, zenék visszakerüljenek a családok életébe.

– Szeretnénk, ha a családok hazavinnék és egy kicsikét ennek az izgalmát felelevenítenék, hogy milyen is volt az ő gyerekkorukban, amikor nagymama, édesanya mesélt. A mai világban, pláne a digitális létünkben egy elengedhetetlen momentuma az életünknek, hiszen mi mutatunk példát, hogy hogyan lehet egy családban egészségesen élni – fogalmazott Tőtős Hortenzia néptáncpedagógus.

A bábjátékhoz felhasznált elemeket Tamásné Deme Boglárka készítette. Az előadás során bábmozgatási technikákat mutatnak a gyerkőcöknek, ezt később otthon is gyakorolhatják a kicsik.

G.D.

(Borítókép és fotó: Horváth Zoltán)